Blomsterhandlare Markkanens dotter har flyttat ut från Stockmanns varuhus och öppnat eget i Citypassagen

Blomsterhandlare Jonna Mathisen ser med spänning fram emot årets livligaste säsong, som infaller nu i december. I somras flyttade hon sin affär från Stockmanns varuhus till Citypassagen. – Varje dag är som en ny upplevelse, rytmen här är ganska annorlunda jämfört med i varuhuset, säger hon.

Jonna Mathisen tog över sin mamma Leena Markkanens blomsterhandel för sex år sedan. Då fanns butiken i Stockmanns varuhus, men i somras flyttade den till en ny adress i Citypassagen. Leena Markkanen är sedan flytten officiellt pensionär, men i december hoppar hon in som säsongsarbetare och tar hand om sina trogna stamkunder.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
03.12.2022 05:01 UPPDATERAD 03.12.2022 06:58
Man kan säga att Jonna Mathisen har vuxit upp i blomsterhandeln i Stockmanns varuhus. Men nu har den eran tagit slut, familjens blomsterhandel har flyttat ut från det stora varuhuset och in i en egen affärslokal, dock inte längre bort än drygt femtio meter.
– Jag har nästan alltid jobbat i blomsterhandeln, ända sedan jag var stor nog att börja jobba som butiksbiträde. Det var ett riktigt jobb från första början, jag har alltid fått lön och betalat skatt. Det bara blev så att jag hamnade i samma bransch som mina föräldrar. Jag har lärt mig yrket genom att arbeta, det är oftast så man blir blomsterhandlare, säger Jonna Mathisen.
Hennes pappa Erkki Markkanen grundade sitt blomsterföretag Kukkakauppa Markkanen redan 1977. Det verkade först på Salutorget, därefter i några år vid Tre smeder och vid Tölö torg innan de år 1989 fick ett erbjudande om att bli hyresgäster hos Stockmanns. Där sålde Leena Markkanen blommor i drygt 30 års tid, nästan dagligen.
– Blomstermarknaden är mycket konservativ, folk vill ha samma blommor från år till år, det är bara säsongerna som växlar. Vissa nyheter dyker det förstås upp, just nu är banksia mycket populärt, dessa blommor härstammar från Australien, berättar Jonna Mathiesen och ställer fram en bukett med banksior i skyltfönstret i Citypassagen.
Nu är det dottern Jonna Mathisen som driver familjeföretaget vidare och förser de gamla stamkunderna med säsongens blommor på en ny adress. Den lilla butiken finns sedan augusti inne i Citypassagen, mellan pizzerior och falafelrestauranger.
– Miljön här är helt annorlunda än i varuhuset. Här är så tyst och fridfullt då spårvagnarna inte skramlar förbi. Nu har kunderna inte längre bråttom för att hinna med nästa spårvagn, utan de kan stanna och välja blommor i lugn och ro. Men den största skillnaden är nog öppettiderna, nu får jag själv bestämma när jag håller öppet. Tidigare följde vi alltid samma öppettider som varuhuset hade, säger Jonna Mathisen.

Ljusa julblommor i advent

Den lilla blomsterhandeln med de brunmålade väggarna är just nu full med julblommor. På disken står höga amaryllisstjälkar i olika färger i vaser intill juliga krukor med hyacinter eller julrosor. På hyllorna trängs vita julstjärnor med rosa amaryllis i krukor.
– Visst syns julsäsongen redan i utbudet av blommor. Men nu är det fortfarande ljusa färger som dominerar, kunderna vill ha ljusröda eller vita blommor i advent. Inför självständighetsdagen är det vita och lila hyacinter som säljer bäst. Redan i morse sålde vi slut på de persikofärgade amaryllisarna, den färgen görs sig mycket bra i beigefärgade hem, säger Leena Markkanen.
Mamma Leena Markkanen är visserligen pensionär sedan i juli, men hon hoppar fortfarande in som säsongsanställd. Nu räknar hon med att finnas tillgänglig i butiken så gott som dagligen fram till julen.
– Hon är den bästa vikarien jag kan tänka mig! Jag behöver inte ägna en enda minut åt att sätta henne in i rutinerna. Hon kan allt precis lika bra som jag och stamkunderna känner hon även bättre, säger Jonna Mathisen.
Jonna Mathisen ser till att det alltid finns några färdiga blombuketter bundna i vitrinskåpet. Bland rosor och nejlikor skymtar stjälkar av grevillea och vinterbär (skimmia). I bakgrunden syns ”säsongsbiträdet” Leena Markkanen.
Mor och dotter har jobbat sida vid sidan sedan början av 2000-talet, då Jonna Mathisen återvände från en vistelse utomlands och slog sig till ro i familjeföretaget.
– Sedan dess var en av oss alltid på jobb. Den enda gången vi åkte på en gemensam utlandsresa var när golvet i butiken förnyades och vi hade stängt i två veckor, minns Jonna Mathisen.

Kottar och kvistar från naturen

Trots att Markkanens nu har flyttat ut från Stockmanns varuhus efter att ha verkat där i över tre årtionden ligger det ingen större dramatik bakom flytten.
– När vårt hyreskontrakt gick ut i juni var det ett ganska enkelt beslut att flytta. Nu kan jag själva bestämma när jag håller öppet. Utanför säsong klarar jag mig utan extra hjälp, säger Jonna Mathisen.
Leena Markkanen börjar också vänja sig vid en pensionärstillvaro där hon har lediga veckor och kan fylla dagarna med annat än arbete. Att ligga sysslolös på soffan hör ändå inte till hennes vanor.
– Jag har nyss haft två veckor ledigt och då vistades jag på landsbygden. Jag gick i skogen är plockade mossa, torkade grankvistar och kottar, naturmaterial som passar bra i juliga blombuketter och blomsterarrangemang, säger hon visar upp buketter som pryds av kottar och kvistar.
– Våra kunder uppskattar naturliga färger och naturmaterial. Vi säljer hemskt lite färgade blommor. Till julen kan det gå lite glittrande kvistar, exempelvis panicumgräs med en naturlig lyster passar bra i juliga buketter, säger Leena Markkanen.
Vitt och rött är julens klassiska favoritfärger, också i nya trendblommor som banksia.
Trots allt prat om julens trender och topplistor över de populäraste julblommorna hävdar mor och dotter att finländarna är mycket traditionella när det gäller just julblommor. Det som säljer bäst från år till år är amaryllis, julstjärnor och hyacinter, samt en liten andel julrosor.
– Det som varierar är färgerna. De riktigt röda blommorna går åt främst under julveckan, många vill spara den röda färgen till dess. Men vitt är en färg som fungerar hela december, och det passar också till inredningen i de flesta hem, säger Jonna Mathisen.

Väljer de finaste blommorna

Blomsterförsäljarna själva har inga favoritblommor, utan de föredrar det som är i säsong, eller det som just ska bli säsongens blomma.
– Jag har inte alltid färska blommor hemma, det behövs inte eftersom jag tittar på vackra blommor hela dagarna på jobbet. Men när det kommer in nya blommor i härliga färger så väljer jag ut den med den tjockaste knoppen till mig själv. Jag bär inte hem några gamla och vissna blommor, de jag tar med mig hem ska vara av bästa kvalitet, säger Jonna Mathisen.

ANDRA LÄSER