Donald Trump försvarar klimatbeslutet

USA:s president Donald Trump försvarar sitt beslut om att lämna Parisavtalet i telefonsamtal med flera världsledare. Han betonar att USA fortsätter att vara "engagerat" i kraftiga åtgärder för att skydda miljön.

Hårt beslut. Donald Trump försvarar sitt beslut om att lämna Parisavtalet i samtal med flera världsledare. Beslutet väckte protester i Washington.
Trump talade med Tysklands, Frankrikes, Storbritanniens och Kanadas ledare sedan beslutet offentliggjorts.
Han ska då ha förklarat sitt beslut att lämna Parisavtalet för dem, och sagt att han fortsätter att vara engagerad i det transatlantiska samarbetet, rapporterar Reuters.
Kanadas premiärminister Justin Trudeau uttryckte sin "besvikelse" över beslutet i samtalet med Trump. Han sade att han tänker fortsätta arbeta med internationella parter för att hantera klimatförändringar.
"Det amerikanska beslutet är nedslående, men vi fortsätter att inspireras av den växande rörelsen runt om i världen för att bekämpa klimatförändringar och övergång till rena tillväxtekonomier", säger Trudeau i ett uttalande.

"Historisk misstag"

Även Storbritanniens premiärminister Theresa May uttryckte sin besvikelse över beslutet i sitt samtal med Trump. Hon sade att Parisavtalet har rätt globala struktur för att "säkra framgång och säkerhet för framtida generationer", enligt Reuters.
Hillary Clinton, Trumps motståndare i presidentvalet förra året, twittrar att beslutet är "ett historiskt misstag" som sviker "amerikanska arbetare och familjer".
Elon Musk, chef för Tesla och Space X, hoppar samtidigt av de råd med tunga affärsmän som Trump har upprättat, på grund av beslutet att USA ska lämna klimatavtalet.
"Jag lämnar presidentens råd. Klimatförändringar är på riktigt. Att lämna Paris är inte bra för USA eller för världen", skriver Musk på Twitter.

Zuckerberg kritisk

Även Walt Disneys vd Bob Iger lämnar Trumps råd efter klimatbeslutet, enligt amerikanska medier. Däremot stannar General Motors Mary Barra.
Flera andra tunga namn i IT-branschen uttrycker frustration över Vita husets beslut och lovar att arbeta mot den globala uppvärmningen.
Facebooks vd Mark Zuckerberg säger i ett inlägg att Trumps beslut "är dåligt för miljön, dåligt för ekonomin och det riskerar framtiden för våra barn."

Kritik från delstater

Trots Trumps besked kommer flera amerikanska städer och delstater stanna vid Parisuppgörelsen. En grupp med demokratiska guvernörer säger att delstater nu kommer att uppmuntras att göra mer för att bekämpa klimatförändringarna.
Delstaten Washingtons guvernör Jay Inslee, som tillsammans med New York och Kalifornien format en klimatallians, säger att delstaterna är fria att agera som de vill för att minska utsläppen.
– Trumps drag, kommer, om något, ge oss ytterligare politisk drivkraft att ta tag i klimatförändringarna, säger han på en telefonkonferens med amerikanska medier.
Virginias guvernör Terry McAuliffe säger att Trumps beslut är en "skam" och att presidenten har ställt sig på samma sida som Nicaragua, Syrien och "oljebaroner" i sitt beslut.
Pittsburghs borgmästare Bill Peduto twittrar att hans stad står enad med världen och att den kommer att hålla fast vid klimatavtalet "för vårt folk, vår ekonomi och framtid".

ANDRA LÄSER