Kaidis bioraffinaderi fick miljölov i Kemi

Regionförvaltningsverket i Norra Finland har beviljat miljö- och vattenhushållningstillstånd till företaget Kaidi Finlands bioraffinaderi i Kemi. – Vi är extremt nöjda, säger Kaidi Finlands vd Carl Haglund.

27.04.2018 12:37 UPPDATERAD 27.04.2018 13:07
Det kinesiska bioenergiföretaget Kaidis dotterbolag Kaidi Finland har fått miljölov för sitt bioraffinaderi i Kemi. Regionförvaltningsverket i Norra Finland har beviljat miljö- och vattenhushållningstillstånd till raffinaderiet, som ska producera träbaserat bränsle. Tillstånden träder i kraft den 30 april.
– Miljötillståndet är en viktig etapp för projektet. Projektets miljöaspekter är viktiga för oss och vi är extremt nöjda över att vi kunde slutföra denna grundliga process i gott samförstånd med myndigheterna, säger Kaidi Finlands vd Carl Haglund, Svenska Folkpartiets tidigare ordförande, i ett pressmeddelande.
Planen är att bioraffinaderiet i Kemi ska producera 225 000 ton biobränsle per år. Av bränslet skulle 75 procent vara diesel medan 25 procent skulle vara bensin. Som råvara skulle raffinaderiet använda träbaserad biomassa.

ANDRA LÄSER