Årets naturresurser är förbrukade – "Vi konsumerar för mycket varje dag"

Det finns så lite tid att ställa om på alla fronter så ingen åtgärd är för liten, säger Paula Lönnemo som är självhushållare i Salo.

Klimatstrejk i mars i Helsingfors.
På måndag infaller den ekologiska skuldens dag. Det är dagen då mänskligheten har använt upp så mycket naturresurser som vår planet klarar av att förnya på ett år. Resten av året lever vi så att säga på skuld.
– Det är inte frågan om bara en dag. Vi konsumerar för mycket varje dag, säger Paula Lönnemo.
Lönnemo är självhushållare i Salo i Egentliga Finland, där hon odlar sin egen mat för hela året. Hon är medlem i omställningsgruppen Salon Tasauskohtuuspaja, som är en av trettiotvå organisationer som har undertecknat ett upprop för en djupgående samhällsförändring för att få ett stopp på den ekologiska krisen.
– En omställning är nödvändig för att vi ska komma tillbaka till en ekologisk balans.

Finländarna skulle behöva dubbelt så många planeter

Finlands överkonsumtionsdag var redan för nästan fyra månader sedan, den 5 april. Det innebär att om alla skulle konsumera som finländarna så skulle det behövas 3,8 jordklot för att naturresurserna ska hinna förnya sig. Enligt Lönnemo vet vi redan vilka förändringar vi behöver göra: bland annat Sitra har presenterat lösningarna.
– Vi måste ändra vårt sätt att röra på oss, vi måste se över vår konsumtion, bland annat textilier använder väldigt mycket vatten på andra ställen i världen, och vi måste ändra vad vi äter.
Hittills har vi endast en planet till förfogande.
Enligt Lönnemo måste vi sluta använda olja, som finns i många av produkterna vi konsumerar. Samtidigt behövs politiska beslut bland annat för att slopa stöden till torv och andra fossila energiformer.

Vad kommer i första hand – de politiska besluten eller omställning på ett personligt plan?

– Vi kan inte ställa de två mot varandra. Vi har så lite tid att ställa om på varje front att ingenting är för litet.

Roligt tillsammans

Lönnemo säger att man genom att konsumera mindre samtidigt upptäcker vilket fantastiskt land Finland är. Det går att ta tåget och semestra i hemlandet. Samtidigt hör omställningen också ihop med en lugnare livsstil överlag.
– Man märker snabbt att hälsa och miljö går hand i hand, samtidigt som man inte behöver ha så bråttom att åka hit och dit, vilket förbrukar en massa energi. Att varva ner är en viktig aspekt.
Miljöaktivister får ibland kritik för att bara utmåla en hemsk apokalyptisk framtid, men enligt Lönnemo kan det vara trevligt att göra saker på ett mer ekologiskt och socialt hållbart sätt.
– Det handlar inte så mycket om att avstå från saker, utan att göra det fiffigare. Problemet är väldigt allvarligt, men det kan vara roligt att ställa om tillsammans i grupp, säger Lönnemo.
ANDRA LÄSER