Industrifackets varsel gäller 50 arbetsplatser inom teknologiindustrin och kemiindustrin. Dessutom omfattas branscherna genast av ett övertidsförbud som börjar vid midnatt natten till onsdagen. Varslet omfattar arbetsplatser med över 7 000 anställda sammanlagt. De högre tjänstemännens varsel omfattar 10 arbetsplatser och totalt 5 000 anställda.
På listan över företag och verksamhetsorter som omfattas av varslet finns bland annat ABB, Orion, Outokumpu och Sandvik.
Det innebär att ABB omfattas i bland annat Helsingfors, Vasa, Åbo och Borgå.
Aidian i Esbo och Orion i bland annat Esbo och Åbo finns på strejklistan, samt Fermion i Hangö. För Sandvik omfattas samtliga verksamhetsorter av strejkvarslet. I Karleby finns Tetra Chemicals, Yara och Umicore på industrifackets lista. De högre tjänstemännen har även de riktat sina åtgärder mot bland annat ABB och Sandvik.
”Vårt tålamod är slut. I det här skedet av förhandlingsrundan står det klart att vi inte kommer framåt genom att förhandla. Vi måste söka en lösning via arbetskonflikt”, säger Industrifackets ordförande Riku Aalto i ett pressmeddelande.
Förhandlingarna avbröts i måndags som resultatlösa.
Teknologiindustrin har varit i avtalslöst tillstånd ända sedan början av december, och kemiindustrin sedan årsskiftet. I början av februari kommer även handelsbranschens samt transportbranschens avtal att ta slut, och servicefacket PAM och transportfacket AKT har redan utlyst ett brett samarbete med Industrifacket. Samarbetet kan gälla också koordinerade stridsåtgärder.
Industrifacket och takorganisationen FFC har talat om löneförhöjningar i klass med dem i Tyskland, det vill säga kring fem procent. Höjningarna motiveras med den höga inflationen.
YTN:s ordförande Teemu Hankamäki uppger att trycket från medlemskåren dessutom varit stort på att lönehöjningarna ska riktas till alla. Enligt Hankamäki har budskapet varit att det behövs uttryckligen allmänna lönehöjningar på grund av inflationen.