Det ryska lagets situation väcker frågor – äventyras idrottarnas hälsa i OS?

Friska spelare sätts i karantän samtidigt som potentiellt smittade spelare får spela. Logiken bakom coronaåtgärderna i OS är väldigt svår att förstå.

Då lagkapten Jenni Hiirikoski och det övriga finländska laget spelade med munskydd har något gått riktigt snett i arrangemangen i OS.
KommentarFilip Saxén
09.02.2022 17:32
Något mystiskt är på gång i OS i Peking. Då både Kanada och Finland väljer att gå mot världshälsoorganisationen WHO:s rekommendationer om att inte idrotta med munskydd står något definitivt inte rätt till i OS-hockeyn.
Då damlejonen mötte det ryska olympiska laget i tisdags spelade de finländska ishockeyspelarna med munskydd på.
Direktivet hade enligt spelare och tränare kommit "uppifrån", det vill säga från den finländska olympiska kommittén.
Då Kanada mötte det ryska laget dagen innan sköts matchstarten upp med en timme sedan kanadensarna vägrat ge sig in på isen innan de fått klara besked om hälsoläget i motståndarlaget. Då matchen inleddes bar samtliga spelare munskydd. De ryska spelarna kastade sina munskydd inför sista perioden då de hade fått besked att alla covid-tester gett negativt resultat.
Efter matchen mot Kanada testade en av spelarna ändå positivt för covid.
Förra veckan sattes sex av det ryska lagets spelare i karantän på grund av coronasmitta och sedan dess har informationen om smittläget varit minst sagt sparsam.
Varken IOK eller internationella ishockeyförbundet IIHF har uttalat sig om hälsoläget i det ryska laget men den information IOK och IIHF förmedlat till det ryska lagets motståndare ledde till att både Kanada och Finland valde att spela med munskydd.
Det finländska OS-lagets ledare Mika Lehtimäki sade till Ilta-Sanomat att de finländska spelarna inte motsatte sig att spela med munskydd efter att de fått ta del av information om situationen i det ryska laget. Samtidigt valde de ryska spelarna att inte använda munskydd.
Om IOK, IIHF och OS-arrangörerna hade koll på läget i det ryska laget och det inte fanns några hälsorisker i att spela mot dem skulle motståndarna knappast vidta dessa försiktighetsåtgärder. Att två lag väljer att skydda sig mot eventuell smitta genom att använda munskydd tyder på att situationen i det ryska laget inte är under kontroll.
Utgångsläget borde vara väldigt enkelt: ett evenemang – i det här fallet en match – kan bara genomföras om alla deltagares säkerhet och hälsa kan garanteras. Om inte hälsan och säkerheten kan garanteras kan evenemanget inte arrangeras.
Om hemlighetsmakeriet och osäkerheten kring det ryska laget fortsätter väcks osökt frågan varför det ryska laget ska få spela vidare i turneringen om (då?) de utgör en hälsorisk för sina motståndare.
Logiken är väldigt haltande i OS vad beträffar coronasmitta bland hockeyspelare. Samtidigt som det råder stor ovisshet kring de ryska damspelarna har två finländska herrspelare isolerats från sitt lag utan några som helst medicinska skäl.
Marko Anttila och Jussi Olkinuora har varken varit smittade i Peking, utgjort någon smittorisk eller visat upp några symtom. Ändå har de satts i karantän på grund av för låga ct-värden. Båda har fått lämna karantänhotellet och anslutit till laget i OS-byn inför turneringsstarten på torsdag.
IOK och IIHF skulle göra klokt i att i öppenhetens och trovärdighetens namn offentliggöra information om hur läget är och vad som gäller för tillfället. För tillfället saknar covid-åtgärderna både logik och trovärdighet.

ANDRA LÄSER