Iransk tv-sändning hackad med nidbild på högste ledaren

Regimmotståndarna i Iran använde en ny strategi när en statlig tv-kanal hackades – och sändningen ersattes av bilder på ayatolla Ali Khameni omsluten av eldslågor. Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock kräver att EU utökar sanktionerna mot regimen i Iran.

”Blod från våra unga finns på dina händer” stod det invid bilden på Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei, då hackare bröt en iransk nyhetssändning. 
09.10.2022 17:28 UPPDATERAD 09.10.2022 19:47
En nyhetssändning i kanalen avbröts på lördagskvällen av en protest mot Irans högsta ledare, ayatolla Ali Khamenei. En mask visades på skärmen följd av en bild av Ali Khamenei omringad av eldslågor.
Bilder visades sedan på den 22-åriga Mahsa Zhina Amini, som greps av landets ökända moralpolis och ett par dagar senare dödförklarades. Även bilder på tre kvinnor som dödats i protesterna efter Aminis död visades.
Sändningen bröts efter bara några sekunder.
Bakom den mediala attacken sade sig en grupp stå som kallar sig "Adalat Ali" som betyder "Alis rättvisa".

Tyskt krav

Tyska utrikesministern Annalena Baerbock från De gröna sade på söndagen att EU måste enas i hårda insatser mot de styrande i Iran som bär ansvar för attackerna på demonstranter. Hon kräver att tillgångar fryses och att reseförbud till EU införs för ansvariga regeringsrepresentanter.
”Vi vill säga till folket i Iran: Vi står vid er sida och kommer att fortsätta att göra det”, säger Baerbock till tidningen Bild am Sonntag.
På söndagen framträdde den iranska popartisten Shervin Hajipurs på sociala medier där han säger ”Jag bor i Iran och jag vill stanna här, leva här och sjunga här. Och vill jag uttala mig om något eller kritisera vill jag göra det här.”
Hajipur har blivit känd för en låt där han stödjer protesterna. Myndigheter fängslade honom i slutet av september sedan låten blivit populär på sociala medier.

Minst 95 döda

Minst två personer har dödats i helgen i demonstrationer mot regimen i Iran. En man sköts ihjäl i sin bil i den kurdiska staden Sanandajk efter att ha tutat på säkerhetspolisen. I staden Mashhad dödades en ung kvinna och ett tiotal människor skadades när säkerhetsstyrkor sköt mot en grupp demonstranter för att skingra dem, enligt människorättsorganisationer.
Enligt beräkningar av norska människorättsorganisationen Mänskliga rättigheter i Iran har minst 95 människor dödats i samband med protester runt om i landet.

ANDRA LÄSER