Riga lockar med arkitektur, design och öl

Riga känns som en europeisk storstad, och den pampiga arkitekturen understryker känslan. Staden grundades som tysk år 1201, och har egentligen bara varit Lettlands huvudstad i cirka femtio år. Betydligt längre var Riga viktig på grund av sin tunga position i Hansaförbundet, och under den svenska stormaktstiden var staden Sveriges viktigaste efter Stockholm.

40 procent av Rigas bebyggelse består av jugendbyggnader. En tidstypiskt möblerad lägenhet på Alberta Iela 12 har blivit museum, och upplevelsen börjar redan i trapphuset.
Mest berömd är Riga i dag för sina vackra jugendbyggnader. De utgör fyrtio procent av hela bebyggelsen inne i själva centrum och Riga kan därmed stoltsera med klart fler jugendhus än någon annan stad. Till antalet är de fantastiska byggnaderna över åttahundra, och så gott som alla klarade sig oskadda genom världskrigen. Vill man bara se ett litet urval kan man ta en promenad på gatan Alberta Iela. Numera kan man också gå in i en tidstypiskt möblerad lägenhet på Alberta Iela 12, som är museum.
ANDRA LÄSER