Birgitta Lindholm ny tränare i KyIF – Jessi Laasio återvänder från Sjundeå

Birgitta Lindholm gör comeback som tränare i handbollens FM-serie då den före detta landslagstränaren och mångfaldiga FM-mästaren tar över ansvaret för KyIF:s damlag. Siktet är inställt på FM-guld under klubbens jubileumsår 2024.

Birgitta Lindholm har ett förflutet både som landslags- och klubblagstränare och gör nu comeback då hon tar över KyIF:s damlag.
Våren 2016 lämnade Birgitta Lindholm tränarposten för HIFK:s damlag efter att ha fungerat som tränare för klubb- och landslag 12 år i följd. Förra året gjorde hon comeback som tränare då hon tog över KyIF:s B-flickor.
Från och med nästa säsong är hon tillbaka i FM-serien då hon tar över som tränare för KyIF:s representationslag.
Lindholm är en av de viktigaste kuggarna i det projekt som ska ge de framgångsrika flickjuniorerna en stig in i seniorhandbollen och som på sikt ska göra KyIF till ett topplag där de egna juniorerna får chansen att utvecklas och bli stjärnor.
Att KyIF nu börjar satsa mera på sitt damlag och att Lindholm tar över ansvaret hänger ihop med det mångåriga projektet med föreningens flickor födda 2003, 2004 och 2005. Flickjuniorerna har varit ytterst framgångsrika och skördat framgång både i Finland och internationellt.
– Jag gav lillfingret åt KyIF förra året då jag jobbade med B-flickorna och nu får de hela handen, säger hon med ett skratt.
– Jag får nu fortsätta utveckla de här unga spelarna och jobba vidare med dem.
Lindholm kommer att träna både damlaget och A-juniorerna. Hon kommer att köra in en del av juniorerna i FM-serien kommande säsong för att de sedan tillsammans med de yngre juniorerna (2004- och 2005-födda) i framtiden ska bilda ett framgångsrikt KyIF-damlag.
– Det tar några år att utveckla spelarna och det här projektet som nu startas är treårigt, säger Lindholm som tar ett år i taget men hoppas kunna vara med hela vägen.
Hon kommer att ha hjälp av assisterande tränarna Sebastian Aarnio och Viljami Kuntsi.
Förra säsongen spelade B-flickorna (03-födda) i Stockholmsserien och kommande säsong är planen att de ett år yngre juniorflickorna ska göra samma sak.
– De 03-födda flickorna blir A-juniorer och då måste vi kunna erbjuda dem något nytt. Med Lindholm som tränare kan vi erbjuda dem en möjlighet att utvecklas som spelare och vi skapar en spelarstig hela vägen upp till den nationella toppen, säger Sami Goman, en av bakgrundskrafterna för damlaget.
Goman har, tillsammans med Astrid Geisor-Goman, tränat och utvecklat verksamheten för juniorflickorna i tolv år och kommer nästa säsong att vara tränare för B-flickorna tillsammans med före detta landslagsspelaren Anette Tallqvist.

Jubileumsår med FM-guld?

År 2024 fyller KyIF 100 år och ett mål med den nya satsningen på damhandbollen är att klubbens ska kunna fira jubileum med mästerskap. Och att kunna göra det med ett lag där förebilderna i damlaget är egna juniorer som kunnat blomma ut i fostrarföreningen.
– Vi vill utveckla vår verksamhet och kommer att ge spelarna möjlighet till att målmedvetet och kvalitativt jobba för att utvecklas på bästa tänkbara sätt, säger Goman.
Lindholm har en central roll i det utvecklingsarbetet och hon ser enorm potential bland de unga Kyrkslättspelarna.
– Det här handlar om spelare som kommer att vara framtida finländska stjärnspelare och nyckelspelare i landslaget och det känns fint att få vara med och utveckla dem och hjälpa dem att stiga in i damlaget och ta ansvar där, säger hon.
Lindholm säger att det finns potential att bygga ett guldlag för FM-serien med de egna Kyrkslättprodukterna och skriver därför under tanken att KyIF skulle kunna ta hem titeln om fyra år.
Goman säger att han inte vill se mästerskapet som ett mål utan som en följd av hur man arbetat hittills och hur man arbetar under kommande år.
– Då vi gör ett bra jobb i vardagen kommer framgången att följa. Det är enligt den tankegången vi arbetat med juniorerna och det har gett bra resultat. Resan är det viktigaste, säger han.
Jessi Laasio återvänder till KyIF efter en säsong i Sjundeå IF.
Samtidigt som de framgångsrika juniorerna ska få bärande roller i KyIF i framtiden är det andra spelare som ska dra det tyngsta lasset kommande säsong.
Landslagsspelaren Jessi Laasio återvänder till Kyrkslätt efter en säsong i Sjundeå IF. Laasio lämnade sin fostrarförening KyIF inför förra säsongen efter att ha vunnit skytteligan i grundserien.
KyIF:s damer slutade femma av sex lag i grundserien den här säsongen. Säsongen ställdes in inför slutspelet på grund coronaviruspandemin.
ANDRA LÄSER