Inspelning besvärande för saudiska kronprinsen

Ett inspelat telefonsamtal från en person som var med när den saudiske journalisten Jamal Khashoggi dödades anses indikera att kronprins Mohammed bin Salman låg bakom händelsen.

En minnesstund för Jamal Khashoggi hölls i Istanbul i söndags.
En man som var med när Jamal Khashoggi dödades på Saudiarabiens konsulat i Istanbul i oktober uppmanade i ett telefonsamtal en överordnad person att berätta för sin chef om att uppdraget var utfört, enligt tre källor som känner till inspelningen.
Företrädare för den amerikanska säkerhetstjänsten tror att den nämnde chefen är Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, trots att han inte nämns vid namn, rapporterar The New York Times.
Turkisk säkerhetstjänst har meddelat att personen på konsulatet tros ha talat med en av kronprinsens nära medarbetare.

Bosatt i USA

Inspelningen nådde för några veckor sedan CIA-chefen Gina Haspel och anses vara ett av de starkaste bevisen som kopplar kronprinsen till händelsen. Khashoggi, som var en skarp kritiker av kronprinsen, var bosatt i USA och skrev bland annat för Washington Post.
Turkiet har sagt att ljudinspelningen inte är ett avgörande bevis, och amerikansk säkerhetstjänst uppger att hur övertygande inspelningarna än är så är det inte obestridliga bevis på att kronprinsen varit inblandad.

Ingen uppmaning

I ett uttalande under måndagen säger saudiarabiska företrädare att kronprins Mohammed bin Salman inte kände till händelsen över huvud taget. Enligt dem hörs inte någon uppmaning att berätta för chefen i de inspelningar Saudiarabien har tagit del av.
Turkiet har, enligt president Recep Tayyip Erdogan, delat inspelningen med Saudiarabien, USA och andra allierade i väst, och bevis om fallet har delats med flera "vänligt sinnade länder", enligt en talesperson för presidenten.

Jamal Khashoggis öde

Den 59-årige journalisten Jamal Khashoggi bodde i exil i USA, där han bland annat skrev kolumner i tidningen The Washington Post. Han var en frän kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman och flydde landet i september 2017 sedan prinsen utsetts till tronarvinge.
Khashoggi kritiserade bland annat Saudiarabiens inblandning i kriget i Jemen och beskrev även den rädslans kultur han ansåg rådde i Saudiarabien efter massgripanden av människorättsaktivister och dissidenter.
Khashoggi gick in på Saudiarabiens konsulat i Turkiets största stad Istanbul den 2 oktober för att få dokument som krävdes för att han skulle kunna gifta sig. Han kom aldrig ut ur byggnaden igen.
Till en början hävdade Saudiarabien att Khashoggi lämnat konsulatet efter att ha uträttat sitt ärende. Men 17 dagar efter försvinnandet medgav regimen att Khashoggi dödats under sitt besök. Förklaringen som gavs var att han dog i samband med ett slagsmål som spårat ur. Den 25 oktober ändrade regimen sig och sade att mordet varit planerat av dem som utförde det.

ANDRA LÄSER