HS: Niinistö preciserar att det inte har fattats något beslut om flyktingbarnen i al-Hol

President Sauli Niinistö verkade motsäga utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) på tisdagen. Niinistö förklarar att han är medveten om vad som pågår på Utrikesministeriet.

Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) kallades till riksdagens utrikesutskott för att förklara sig efter oklarheter kring hur han hade hanterat frågan om flyktingarna i al-Hol.
SPT
04.12.2019 08:48 UPPDATERAD 04.12.2019 09:59
Utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) har varit i hetluften på grund av påståenden om en hemlig operation för att hämta de finska flyktingbarnen i al-Hol till Finland. Operationen blev inte av, men Utrikesministeriets konsulära chef flyttades till andra uppgifter.
På tisdagen förklarade Haavisto sig inför riksdagens utrikesutskott, som med rösterna 10–3 ansåg att regeringen har agerat korrekt. Haavisto sade bland annat att även president Sauli Niinistö var underrättad.
Efteråt rapporterade Verkkouutiset att Sauli Niinistö inte kände till något beslut om al-Hol.
Senare säger Niinistö till Helsingin Sanomat att han har fått information om vad som sker på Utrikesministeriet. Han har diskuterat situationen i al-Hol flera gånger med utrikesminister Haavisto.
Han preciserar uttalandet till Verkkouutiset med att han ville rätta till missuppfattningen om att han skulle ha fått information om ett beslut, eftersom det inte har fattats något politiskt beslut.
– Information som inte existerar kan inte kan nå fram.
Enligt Niinistö är det inget fel på informationsgången.

ANDRA LÄSER