Dicken inför ligastart: Chefstränaren Sirenius ser fram emot den nya processen

Som vanligt hör Dicken till medaljkandidaterna då handbollens FM-liga kör i gång. Det som däremot är nytt hos de regerande fyrdubbla silvermedaljörerna är chefstränaren.

Efter två FM-serieguld med Dickens damer siktar nya chefstränaren Ken Sirenius på framgång med föreningens herrlag.
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
10.09.2022 15:28
Förra säsongen blev det klart att Dicken kommer att stå inför en stor förändring då Björn Monnberg, efter åtta säsonger som chefstränare, lämnar sin post. Efter fyra raka FM-ligasilver är det nu Ken Sirenius tur att fortsätta utveckla herrlaget på dess väg mot det stora målet: FM-titeln.
Stafettpinnen överlämnades i god anda efter den gångna säsongen som för Dickens damlags och Sirenius del slutade i guldfest för andra våren i följd. Omställningen till den nya chefstränarrollen har gått som smort, berättar Sirenius inför den stundade ligasäsongen.
– Det sköttes på bästa möjliga sätt från klubbens sida. Organisationen respekterade Björns jobb och gav honom arbetsro att slutföra sitt arbete på ett bra sätt och hjälpte också till i övergångsskedet, berättar Sirenius som inledde sitt nya projekt med herrlaget i början av juni.

"Processarbete"

Ett nytt lag med nya spelare och nya personlighetstyper är alltid en utmaning – speciellt då man tar över efter en mångårig chefstränare. En inspirerande utmaning, menar Sirenius.
– Det har gått jättebra faktiskt. En utmaning för mig som tränare. Det sporrar mig hela tiden till att jobba med min egen utveckling. Vi har ett lag med en jättestark kultur som spelarna och ledningen byggt upp under många års tid.
Fyra raka ligafinaler berättar det mesta om den nivå Dicken befinner sig på i den inhemska herrhandbollen. Nu gäller det att bibehålla utvecklingen och bygga vidare på den stadiga grund som finns. Den långsiktiga processen är något som den nya chefstränaren ser fram emot.
– Det är roligt att jobba med tränarskap, för det är mera processarbete än bara fokus på nästa match.
Hur exakt Ken Sirenius Dicken kommer se ut är omöjligt att säga i det här skedet av processen. Men vissa riktlinjer finns. Dicken har byggt sin framgång på starkt försvars- och målvaktsspel och siktar på att göra det i framtiden också. I anfallsspelet ska Dicken bli allt farligare och löpstarkare.

Tunga tapp, intressant nyförvärv

Lagets stomme är lik den förra säsongen med ett par stora undantag. Förstamålvakten Mikael Mäkelä fortsätter sin karriär i Sverige och samma gäller suveräna skytten Max Granlund. In genom dörren har däremot kommit en av transfermarknadens största och intressantaste kap: mångåriga Cocks- och landslagsspelaren Roni Syrjälä.
– Att Max och Mäkelä försvann har en stor betydelse. Vi tappar mycket rutin och handbollskvalitet. Vi får en utmaning – och möjlighet – att bygga om vårt spel. Max skytte är borta, men samtidigt har vi spelartyper som är bra på sina styrkor. Vi ska vara smarta och bygga vårt spel. Mäkelä har stått i mål i flera år och varit mycket bra. Nu har vi ett par unga målvakter (Christian Haga och Thomas Lostedt) som vi ska ge arbetsro åt att utvecklas. Tuomas Laitinen, som ansluter till laget senare, tillför rutin, säger Sirenius.

Syrjälä då?

– Roni är en väldigt professionell spelare som tar väldigt bra hand om sin träning. Han är mycket fokuserad och man märker att han jobbat i en omgivning där kravnivån är hög. Han är väldigt motiverad att utvecklas handbollsmässigt och inte bara som kantspelare. Jag är jättenöjd över att han anslöt till laget, säger Sirenius om Syrjälä, som i Dicken också kommer att spela som niometersspelare.

Bekanta lag i topp?

De senaste tio säsongerna har FM-medaljerna, med två undantag, delats ut till lag från Helsingfors, Riihimäki, Grankulla eller Karis. Sjundeå IF är laget som brutit trenden, senast våren 2019.
Semifinallagen de två senaste åren har varit BK-46, Cocks, Dicken och GrIFK. Mycket talar för att samma lag kan kalla sig toppkvartett också säsongen 2022-23.
– Det har två olika sidor. Vi kan titta på hur lagen ser ut på papper och hur de ser ut på banan. Om man ser svartvitt kan man tycka att Cocks och BK är starka på papper och inte förändrat truppen mycket. Grani är starkt och har inte förändrats mycket. Vi kommer troligtvis också vara där uppe om vi får fason på vårt spel. Men HIFK, SIF och ÅIFK är garanterat lag som kan vinna vem som helst om de har en bra dag, lyder Sirenius förhandsanalys beträffande ligans styrkeförhållanden.
Premiäromgången spelas i dag då sex av sju ligalag stiger in i hetluften. Dicken inleder sin säsong först om en vecka borta mot SIF.

FM-ligan i handboll 2022-23

Ligalagen: BK-46, Cocks, Dicken, GrIFK, HIFK, SIF, ÅIFK.
Alla lag möts tre gånger under grundserien och spelar totalt 18 matcher.
Grundseriens fyra bästa lag avancerar till den övre fortsättningsserien medan lagen på placeringarna 5-7 går till nedre fortsättningsserien. I fortsättningsserien möts lagen två gånger, hemma och borta. Startpoängen i fortsättningsserierna delas ut enligt följande från det bäst seedade laget neråt: 3,2,1 och 0 poäng.
De två bästa lagen i den övre fortsättningsserien avancerar direkt till semifinalskedet medan trean och fyran möter de två bästa lagen ur den nedre fortsättningsserien i kvartsfinalerna. Alla slutspelsserier spelas enligt bäst av fem, bortsett från bronsmatcherna som avgörs i ett dubbelmöte.

ANDRA LÄSER