Akilov övertygad om att dådet var rätt

Den terroråtalade Rakhmat Akilov vägrar uppge om han ångrar dådet på Drottninggatan eller inte. Trots att han pressades på frågan av offrens advokater blev svaren fåordiga.– Jag vill inte såra de drabbades känslor, säger han.

Sketch av Rakhmat Akilov.
21.02.2018 19:33 UPPDATERAD 21.02.2018 19:46
Efter drygt tio månader i häktets isolering är Rakhmat Akilov fortfarande övertygad om att det var rätt att utföra lastbilsattentatet i Stockholm den 7 april i fjol.
– Jag kunde inte undvika att reagera på de illdåd som pågår just nu på muslimska territorier, sade Akilov i rätten under den fjärde förhandlingsdagen.
Målsägarbiträdena, offrens advokater, försökte på olika sätt att forcera Akilovs närmast likgiltiga fasad och tryckte på med frågor om huruvida han känner någon skuld.
– Jag vill inte såra de drabbades känslor genom att säga om jag ångrar eller inte ångrar det jag gjort, svarade Akilov.

"Allah dömer"

På frågan om han har något att säga till dem som varje dag lever med ångesten och skräcken över det som skett blir svaret:
– Nej, det är den allsmäktige Allah som kommer att döma oss och som kommer att förklara för oss vad vi gjorde för fel.
Den terroråtalade pressades också om sin muslimska tro och om islam ger honom rätt att attackera civila.
– Under ett krig får man attackera alla som strider mot muslimer, sade Akilov.
Målsägarbiträdet Mari Schaub undrade om Akilov inte är oroad för att han begått "haram", det vill säga gjort fel enligt islam. Det var han inte.
Schaub ville också veta om den åtalade övervägt några andra sätt att komma till himmelriket.
– Ja, det har jag gjort, men utav de fem pelarna i vår religion är jihad en, svarade Akilov.

"Självisk tanke"

Efter förhandlingen ansåg Schaub att Akilov saknar kunskap om islam och att han framstår som förvirrad.
– Han är fullkomligt vilseledd. Jag tycker att det kom fram bra att han har haft en självisk tanke med den här handlingen, sade Schaub.
Akilov uppgav att hans trohetsed till IS fortfarande gäller. När ett av målsägarbiträdena undrade om Akilov har någon teori om varför IS inte tagit på sig dådet svarade han undrande:
– Har de inte erkänt?
Efter rättegången uppgav Akilovs advokat Johan Eriksson att många av de frågor som målsägarbiträdena ställde inte har någon betydelse för rätten. Särskilt de om huruvida Akilov känner någon ånger.
– De kan ha betydelse på någon humanitär grund för dem som kommit till rättegången. Men jag har respekt för att frågorna ställs, säger Eriksson.

"Pågår än i dag"

Men enligt målsägarbiträdena är frågorna viktiga bland annat för skadeståndsfrågan som kommer att tas upp senare under rättegången.
Att en gärningsman överlever ett terrorattentat hör inte till vanligheterna, inte heller att han redogör för det utförligt i domstol.
TT frågade åklagare Hans Ihrman vad det är som driver honom att berätta.
– Han agerar fortfarande, det här attentat pågår än i dag. Det ni (medier) förmedlar från rättegången är en del i planen att väcka största möjliga uppmärksamhet, säger Ihrman.

ANDRA LÄSER