FBI stoppade kokainsmuggling genom Hangö hamn – morddömd Bandidosledare döms till långt fängelsestraff

Amerikanska FBI lyckades lura över 10 000 brottslingar runtom i världen att använda polisens egna meddelandetjänst. Nu börjar domarna komma.

Helsingfors tingsrätt dömde på måndagen fem män för narkotikasmuggling i Hangö hamn.
15.11.2021 17:23 UPPDATERAD 15.11.2021 17:46
Helsingfors tingsrätt har avgjort ett fall som berör ett stort parti droger som tullen beslagtog i Hangö hamn i april. Domen kom på måndagen.
Fallet hänger ihop med en internationell operation som leddes av den amerikanska federala polisen FBI. Operation Greenlight gick ut på att lura brottslingar att använda en krypterad meddelandetjänst som hette Anom och var skapad av FBI.
Tjänsten blev enormt populär bland kriminella som gjorde upp sina affärer på den. Kring 12 000 brottslingar i 100 olika länder skickade kring 27 miljoner meddelanden på tjänsten.
FBI gick igenom meddelandena och skickade informationen vidare till berörda polismyndigheter. Det aktuella fallet är ett av flera som avslöjades med hjälp av tips från FBI.
Beslaget i Hangö hamn bestod av 11 kilo kokain och 60 kilo cannabis. Mängden kokain är rätt stor med tanke på finländska förhållanden. Drogerna fanns i en lastbil.
I samband med beslaget grep tullen fem personer. Alla fem åtalades och blev dömda i tingsrätten för bland annat grovt narkotikabrott. Straffen blev fängelse mellan 1 år 10 månader och 13 år.
Tullen beslagtog också vapen i räden.

Dömd mördare på fri fot

Det längsta straffet gick till en 46 år gammal man som tidigare blivit dömd för mordet på en före detta chef för den kriminella gruppen Bandidos MC år 2001.
Mannen är också själv medlem i gruppen. Han var villkorligt frigiven vid tidpunkten för gripandet.
Enligt rätten var det han som ordnade införseln och lagringen av drogerna. Det var också han som skulle se till att de såldes vidare.
En del av drogerna beslagtogs på Bandidos MC:s klubblokal i Tusby i Nyland.
I rätten bestred 46-åringen alla åtalen mot honom. Enligt honom hade han inget att göra med de brott som åklagaren anklagade honom för.
Han bestred också att han hade skrivit de meddelanden som FBI hade skickat vidare till finska myndigheter.
Dessutom bestred han att han var medlem av Bandidos MC. Medlemskap i en organiserad kriminell grupp är en grund för att skärpa straffet.
Även de övriga svaranden bestred åtalen till största delen.

Utförlig bevisning

Rätten ansåg ändå att bevisningen mot männen var tillräcklig. Diskussionerna på meddelandetjänsten var utförliga. Där ingick allt från hur smugglingen skulle gå till, hur mycket drogerna kostade och när de skulle levereras.
För närvarande pågår flera motsvarande undersökningar eller rättegångar i Finland. Totalt avslöjade FBI kring 100 finländare som planerade brott på meddelandetjänsten.
Domen kan överklagas till hovrätten.

ANDRA LÄSER