Emil Ruusuvuori vidare i Australian Open efter utdragen match

Efter att vädret tvingade fram flera avbrott kunde Emil Ruusuvuori ta sig vidare i Australian Open. Slutsiffrorna skrevs 4–6, 6–3, 6–4, 7–6 (13–11).

Emil Ruusuvuori kunde till slut ta sig vidare till den andra omgången i Melbourne.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
18.01.2023 08:59 UPPDATERAD 18.01.2023 16:10
Emil Ruusuvuoris match mot australiern Max Purcell i den första rundan av Australian Open skulle ha inletts tidigt på tisdagen, men vädret satte stopp.
Först var det extrem värme i Melbourne som ledde till att flera av tisdagens matcher fick pausas eller skjutas upp. När matchen sedan kom i gång kantades den av avbrott på grund av kraftiga regnfall.
Ruusuvuori ledde matchen med 4–6, 6–3, 6–4, 6–6 då klockan närmade sig midnatt i Melbourne. Man tog beslutet att spela klart matchen på onsdagen.
Regnet fortsatte dock att ösa ner under onsdagen och trots att matchen låg högt upp på dagordningen var den inte färdigspelad förrän klockan 18 lokal tid.
Ruusuvuori vann ett utdraget tiebreak i fjärde set med 13–11 och är därmed klar för andra omgången.
”Det var en mycket underlig match. I går (tisdag) var vi 15 timmar på plats och i dag (onsdag) blev det 8. En 24-timmars process”, säger en lättad Ruusuvuori till tennisförbundet efter matchen.
Efter ett svagt första set tog finländaren över kommandot i matchen och vann det andra och tredje setet. Purcell höjde sig i det fjärde och skaffade sig en setboll, men Ruusuvuori hanterade pressen och setet gick till tiebreak. Där hade bägge spelare chansen att ta hem setet vid flera tillfällen.
”Vi hade chanser att avgöra båda två och båda missade några enkla bollar. I slutändan var jag modigare. Så här är idrotten ibland, men jag är nöjd att jag gick vidare, säger finländaren.

Möter rysk toppspelare

I andra omgången ställs han mot betydligt tuffare motstånd i form av ryssen Andrej Rubljov, som är rankad som sexa i världen. Ruusuvuoris rankning är 46.
De har mötts en gång tidigare. Då vann Rubljov med 6–4, 6–4.
”Han slår bollen otroligt hårt. Det blir kul att spela mot en av de tio bästa. Jag ska njuta och spela avslappnat, säger Ruusuvuori.
Matchen spelas – om vädret och schemat tillåter – klockan fyra på torsdagsmorgonen finsk tid.
Publiken i Melbourne bjöds även på en riktig skräll under onsdagen. Världstvåan Rafael Nadal förlorade och är därmed utslagen. 
Amerikanen Mackenzie McDonald besegrade den regerande mästaren, som skadades under matchen, i tre raka set. 
– Jag kunde inte slå backhand, och jag kunde inte springa efter bollen, men jag ville slutföra matchen, sade Nadal efter matchen
Artikeln uppdaterad klockan 9.56 med Ruusuvuoris kommentarer.

ANDRA LÄSER