Ett narrspel för kulisserna när Jokerit får nya ägare

"Det framstår förstås som ett mysterium varför en rysk oligark vill finansiera ett ishockeylag i Helsingfors. Svaret är väl någonting i stil med att Jokerit är mer än bara ett ishockeylag. "

Vladimir Potanin har goda förhållanden med Rysslands president Vladimir Putin. De brukar bland annat spela ishockey tillsammans.
12,8 miljarder euro. Det är vad affärstidningen Forbes uppskattar att Vladimir Potanins egendom är värd.
I det sammanhanget är 56 miljoner euro bara småslantar. 56 miljoner euro är ungefär den förlust som Jokerit gjort under fyra säsonger i KHL. Bokslutet för den femte säsongen är ännu inte klart, men förlusten ligger väl omkring 12 miljoner euro.
Potanin är storägare i världens största nickelbolag Norilsk Nickel, vars dotterbolag Norilsk Nickel Harjavalta är ny storägare i Jokerit. I klarspråk är det med andra ord sportentusiasten Potanin som finansierar Helsingforslaget i fortsättningen. Oavsett vad Jokeritledningen försöker hävda:
– Jokerit är till hundra procent i finländsk ägo, säger den nya vd:n Eveliina Mikkola till Ilta-Sanomat.
Det framstår som endast blå dunster i supportrarnas ögon. Under Jokerits fem första säsonger i KHL var Jokeritprofilen Hjallis Harkimo fortfarande majoritetsägare i laget, men i praktiken var det Hartwallarenans ägare Roman Rotenberg och Gennadij Timtjenko som stod för fiolerna. Då Harkimo i maj sålde hundra procent av aktierna i Jokerit till ishockeylegendaren Jari Kurri stod det direkt klart att det bara är en skenmanöver.
Kurri är nog enbart en galjonsfigur. Svårt att säga varför Rotenberg och Timtjenko ville bli av med Jokerit, men det kan bero på att USA:s sanktioner mot dem försvårat deras verksamhet. Potanin har goda förhållanden med president Vladimir Putin, men har undkommit sanktionerna och är en av Rysslands rikaste män.
– Jag kan inte kommentera, för jag vet ingenting, säger Jari Kurri till Yle Urheilu då han blir tillfrågad om vad som hänt med de tiotals miljoner euro i kapitallån som Rotenberg och Timtjenko beviljat Jokerit.
Det ser ut som att kapitallånen bara försvunnit. Många finländska bostadsägare skulle säkert vara intresserade av att veta hur det fungerar i praktiken. Ingen har heller avslöjat hur mycket Kurri ska ha betalat för aktierna i Jokerit. Han betalade sannolikt ingenting och fastän han kvarstår som majoritetsägare har han nog lite att säga till om i Jokerit.
Potanin var en av drivkrafterna bakom OS i Sotji 2014 och investerade flera miljarder för att bygga en ny skidort vid Svarta havet. Under 1990-talet var han en av de ryska oligarker som finansierade Boris Jeltsins valkampanj. I gengäld blev han utsedd till vice premiärminister.
Det framstår förstås som ett mysterium varför en rysk oligark vill finansiera ett ishockeylag i Helsingfors. Svaret är väl någonting i stil med att Jokerit är mer än bara ett ishockeylag.
Nyligen möttes bland annat Potanin, Timtjenko och Putin i en välgörenhetsmatch i Sotji. Putin gjorde åtta mål då hans lag vann med 14-7.
Jokerit är också ett verktyg för marknadsföring. Marknadsföring av KHL, Ryssland och Putins regim. Därför vill KHL:s ledning att Jokerit fortsätter i KHL, oavsett om det är lönsamt eller inte. Jokerits ledning försöker intala supportrarna att laget är i finländsk ägo, men det är svårt att tro att någon är så naiv.
Lagets finansieringsmodell är inte alls unik, vare sig i KHL eller annanstans i sportvärlden. Många av de andra KHL-klubbarna går också med förlust, men finansieras av en rik ägare, av ett lokalt konsortium eller regionförvaltningens stöd.
Lika bra skulle Jari Kurri kunna säga det rakt ut. Jokerit har en ny rysk finansiär som betalar räkningarna. I stället skapar han en PR-katastrof med sina märkliga kommentarer.

ANDRA LÄSER