Linda Sällström återvänder till Sverige – "Det blir fullt fokus på EM hela våren"

Alla tiders finländska landslagsmålskytt Linda Sällström återvänder till Vittsjö GIK i Damallsvenskan.– Det känns lite som att komma hem igen, säger hon.

Linda Sällström satte sitt 50:e landslagsmål då Finland förlorade mot Sverige förra veckan.
Filip Saxén
30.11.2021 12:15 UPPDATERAD 30.11.2021 12:20
Linda Sällström lämnar HJK och återvänder till Vittsjö GIK i Damallsvenskan inför nästa säsong. Flytten sker i januari. Sällström spelade tre och en halv säsong i Vittsjö innan hon flyttade till Paris FC i den franska ligan. I våras återvände hon till Finland från Frankrike men nu fortsätter karriären igen utomlands.
– Det känns väldigt bra att återvända till Vittsjö. Jag har väldigt goda minnen från klubben och det känns lite som att komma hem, säger hon.
– Jag har hållit kontakt med dem hela tiden och många av de tongivande spelarna i laget jag spelade med finns kvar och också tränaren är samma.
Det var direkt avgörande för att Sällström valde att flytta till Vittsjö. Ursprungligen hade hon eventuellt tänkt stanna i HJK fram till sommarens EM-slutspel och sedan återvända till Sverige men nu blir det i stället spel i Vittsjö hela säsongen.
– Jag behöver inte börja med något nytt inför EM utan jag känner det är lätt att komma in i laget och alla system då jag känner till dem väl. Och klubben och människorna där vet vad de får av mig, säger Sällström.
Hon hade inte flyttat till en klubb där hon måste hitta sin roll, lära sig nya spelsystem och bekanta sig med en helt ny omgivning bara ett halvt år innan EM-slutspelet i England.
– Nu är det fullt fokus på EM hela våren, säger Sällström.
I höst återupptar hon sina medicinstudier vid Lunds universitet – något som är en av orsakerna till att hon flyttar tillbaka till Sverige och Vittsjö.
Men före det hinner mycket hända. Förra veckan förlorade Finland mot Sverige med 1–2 i VM-kvalet. Sällström skrev ett nytt stycke finländsk fotbollshistoria då hon satte sitt 50:e mål i landslaget.
I februari ställs Sällström och de övriga landslagsspelarna inför en stor utmaning då laget möter Frankrike, Nederländerna och Brasilien i en träningsturnering i Frankrike. Turneringen spelas i Caen och Le Havre och Sällström ser fram emot utmaningen.
– Det ska bli otroligt kul med så tuffa matcher. Jag hoppas att vi ska kunna utmana dem på samma sätt som vi utmanade Sverige. Det är en bra chans för oss att ta ett steg till i utvecklingen, säger hon.
Frankrike, Nederländerna och Brasilien är stormakter inom damfotbollen och matcherna mot dem ska förbereda det finländska laget inför EM där Finland möter Danmark, Spanien och Tyskland.
– Träningsturneringen i februari är viktig med tanke på EM. Då får vi se vilken nivå motståndet och vi själva ligger på. Det är viktigt så att det inte kommer som en chock för oss i EM. Nu får vi en klar bilda av vad som väntar oss, säger Sällström.
Hon säger att matchen mot Sverige ger självförtroende åt laget också om den slutade i förlust. I cirka 70 minuter pressade Finland Sverige och en poäng hade kunnat vara möjlig om allt hade klaffat.
– Vi visade att vi kan utmana lag på den nivån också om vi inte riktigt är där. Men på en bra dag kan vi definitivt ge dem en match och knipa poäng.

ANDRA LÄSER