Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i centrum

Ett hundratal personer från Nordiska motståndsrörelsen demonstrerade i Helsingfors centrum på lördagseftermiddagen. Nio demonstranter som kommit med färjan från Sverige greps.

Polisen hade en bråd dag i Helsingfors centrum på grund av ett flertal olika demonstrationer och marscher.
HBL
20.10.2018 16:49 UPPDATERAD 20.10.2018 18:10
Nordiska motståndsrörelsen uppger på sin hemsida att de genomförde en "oannonserad överraskningsdemonstration" för att protestera mot att motståndsrörelsen förbjudits i Finland.
Polisen i Helsingfors uppger däremot att de hade blivit informerade om demonstrationen i förväg. Strax innan klockan 13 grep polisen för säkerhets skull nio personer som kommit med färjan från Sverige. Enligt polisen skulle de delta i demonstrationen.
– Personerna hade bland annat boxningshandskar som tyder på att de vara förberedda på våld. Vårt uppdrag är att trygga den allmänna ordningen och säkerheten, säger biträdande polischefen Heikki Kopperoinen i Helsingfors i ett pressmeddelande.
De gripna har nu släppts fria och enligt polisens uppgifter har de redan lämnat Finland med färja. En av personerna dömdes till böter.
Åbo hovrätt beslutade i september att NMR:s verksamhet är olaglig och att föreningen ska upplösas. Enligt polisen har domen dock inte vunnit laga kraft ännu, vilket gjorde att de inte avblåste demonstrationen.
Tammerfors tingsrätt beslöt redan i november i fjol att upplösa NMR, och ansåg att det strider mot lag och god sed att föreningen kränker folkgrupper och sprider hatretorik, och att föreningen uppmuntrar till våldsamt beteende.
Det var i samband med NMR:s demonstration i september 2016 som en man sparkades i bröstet vid Stationsplatsen i Helsingfors och senare avled.

ANDRA LÄSER