Idrottsgalan gör bort sig igen – då livet står på spel är det inte ett spektakulärt idrottsögonblick

Det är dags för Idrottsgalan att se över sina värderingar. Att varje år misslyckas grovt är ett tecken på att något måste förändras. Annars förlorar galan sin glamour, sin position och sin betydelse i Idrotts-Finland.

12 juni 2021: De danska spelarna har samlats kring Christian Eriksen som svävar i livsfara.
KommentarFilip Saxén
04.11.2021 06:28 UPPDATERAD 04.11.2021 17:35
Idrottsgalan presenterade i början av veckan kandidaterna för årets mest spektakulära idrottsögonblick (vuoden sykähdyttävin hetki).
Bland de 21 kandidaterna som Idrottsgalans kandidatjury plockat fram är det några saker som sticker ut. På ytterst negativa sätt.
Som kandidat nummer 9 av 21 finns Finlands seger över Danmark i herrarnas fotbolls-EM i somras.
Finland segrade visserligen över Danmark med 1–0 i Köpenhamn men något spektakulärt idrottsögonblick var det inte. Spelarna själva sade efter matchen att resultatet inte spelade någon roll och det fanns många som ansåg att matchen aldrig borde ha fullföljts. Det enda som spelade någon roll under kvällen den 12 juni var att den danska spelaren Christian Eriksen överlevde.
Eriksen kollapsade under matchen och låg livlös på gräset innan han återupplivades och fördes till sjukhus. Under de mörka minuterna kämpade Eriksen för sitt liv, en hel fotbollsvärld höll andan och två lag brydde sig inte det minsta om hur det gick i öppningsmatchen i EM.
Att Finlands seger efter att Eriksens liv svävat i fara anses kunna vara årets mest spektakulära idrottsögonblick är direkt osmakligt.
Av någon anledning finns Sällströms mål inte bland kandidaterna.
Knappt fyra månader tidigare hade den finländska fotbollspubliken fått vittna ett verkligt spektakulärt idrottsögonblick då damlandslaget i fotboll säkrade sin plats i EM-slutspelet 2022.
Och EM-biljetten säkrades inte på vilket sätt som helst.
Utgångsläget inför gruppspelets toppmöte mot Portugal var klart. Med seger skulle Finland säkra en plats i EM-slutspelet i England.
Då speluret visade 90 minuter stod det 0–0 på tavlan. Då Finland behövde en hjälte som mest klev alla tiders landslagsmålskytt Linda Sällström fram och satte segermålet med ett mäktigt skott på tilläggstid – Finland tog hem segern och säkrade sin plats i EM.
19 februari 2021: De finländska spelarna har samlats kring Linda Sällström för att fira hennes mål som tog Finland till EM-slutspelet.
Av någon anledning finns Sällströms mål och landslagets säkrade EM-plats inte med bland kandidaterna.
I fjol missade man öppet mål då man valde att inte nominera transkvinnan Jade Nyström.
Det är mer regel än undantag att Idrottsgalan gör bort sig i de här sammanhangen.
I fjol missade man öppet mål då man av någon outgrundlig anledning valde att inte belöna transkvinnan Jade Nyström. Nyström har talat öppet om livet som transidrottare och hon bidrar till att öka förståelse och acceptans inom en annars rätt föråldrad idrottsvärld. Nyström är en av de största förebilderna inom finländsk idrott någonsin. Att hon inte fick priset är nästan tjänstefel av de som röstade i valet.
För några år sedan nominerades den omstridda gymnastiktränaren Titta Heikkilä som kandidat till titeln årets tränare. Det efter att hon beskyllts för att ha mobbat barnidrottare, kallat dem för tjockisar och bidragit till en toxisk träningskultur.
Teemu Selänne hade knappt hunnit utses till ambassadör för finländsk idrott på Idrottsgalan 2019 innan han uttryckte sitt missnöje över att han inte fick ta emot utmärkelsen av en vacker kvinna.
I fjol nominerades tränaren för HJK:s herrlag för titeln årets tränare medan tränaren för Åland Uniteds damlag inte nominerades. Det här trots att båda lett sina respektive fotbollslag till seger i såväl den inhemska ligan som i cupen.
På årets kandidatlista över spektakulära idrottshändelser finns det med fyra bollsportslag. Alla herrlag.
Att Sällströms mål inte finns med på listan över årets mest spektakulära idrottsögonblick år 2021 är ofattbart och snudd på tjänstefel. Men samtidigt tyvärr inte alls oväntat.
Kandidatnomineringen ger inte ens Sällströms mål och landslagets EM-plats en möjlighet att bli det mest spektakulära idrottsögonblicket. Tror ni att samma hänt om Teemu Pukki skjutit Finlands herrlandslag till EM på tilläggstid?
På årets kandidatlista över spektakulära idrottshändelser finns det med fyra bollsportslag. De är alla herrlag.
För att en kvinna ska kunna uppmärksammas och få priser för sina prestationer inom idrotten krävs ofta betydligt mycket mer än för att en man ska uppmärksammas. Något som tydliggjordes i fjol i samband med fotbollstränarnas nominering. Dubbla mästerskap räckte endast om du tränade ett herrlag.
Amanda Rantanens spektakulära segermål med ansiktet (!) på tilläggstid mot Skottland var något utöver det vanliga under idrottsåret 2020. Målet tog Finlands damlandslag i fotboll ett stort steg närmare EM-slutspelet och Sällströms mål fullbordade bragden.
Tyvärr uppmärksammas ingetdera målet under Idrottsgalan som en spektakulär idrottshändelse.
En i stunden totalt irrelevant och betydelselös seger över ett lag som nästan förlorat sin stjärnspelare ska däremot kunna ses som något spektakulärt.
Kanske de ansvariga så småningom kunde inse att det börjar vara dags att se över Idrottsgalan och fundera om det finns orsak att utveckla evenemanget, kandidatnomineringen och priserna. De senaste årens fiaskon gör att galans och prisernas värde devalveras och att idrotten inte får den uppskattning den förtjänar.
Texten rättad 4.11 kl. 17.33: I en tidigare version av texten stod det att Jade Nyström inte nominerats till priset Årets förebild. Han nominerades men fick inte priset.

ANDRA LÄSER