Bråket där Apple kan få bita i det sura äpplet

På ytan ett bråk om procentsatser. Under ytan? Ett ideologiskt krig som kan förändra spelreglerna för dem som gör innehåll till miljardtals telefoner.

Rättegångsstriden mellan Apple och spelutvecklaren Epic Games riskerar att skapa stora ringar på vattnet inte bara för de inblandade företagen utan för hela appvärlden.
En rättegång inleds i Oakland, USA, i dag. Det är en strid som handlar om mycket mer än vad själva rättegången kommer att handla om.
I ena ringhörnan står Apple, företaget bakom telefoner och datorer i över en miljard hem.
I den andra ringhörnan står Epic Games, företaget bakom spelfenomenet Fortnite med hundratals miljoner registrerade användare.
Kärnan i bråket, och det rättegången handlar om, rör vad Epic anser är en orimlig praxis från Apples sida att ta 30 procent av köp som görs i exempelvis Fortnite. Apple, å sin sida, menar att avgiften är en industristandard och att den säkerställer att alla appar som dyker upp i företagets operativsystem håller en viss standard.

Fler krigsfronter

Om argumenten känns igen kan det beror på att rättegången som kommer att utspela sig några mil från Apples högkvarter i Kalifornien inte är det enda rättighetsbråket som teknikjätten befinner sig i.
I fredags beslutade EU-kommissionen att agera mot Apple i ett bråk med Spotify. Efter ett år av utredning kom en konkurrensprocess mot Apple, enligt kommissionen missbrukar företaget sin dominerande ställning på marknaden.
"Genom att sätta strikta regler på App Store som skapar nackdelar för konkurrerande musikströmningstjänster så snedvrider Apple konkurrensen och berövar användare av billigare musikströmningstjänster möjligheten att välja", hette det i ett uttalande från kommissionen.
Liknande rättsliga ärenden har även inletts i Australien och Storbritannien.

Ideologiska skillnader

Oavsett om Apple eller Epic Games går segrande ur den rättsliga striden i USA väntas den kommande domen att skapa eko i branschen världen över.
– Det är inget superstarkt fall, jag tror inte att de (Epic) kommer att vinna, säger Rebecca Haw, professor i juridik, till Reuters.
– Men det har ändå uppfyllt väldigt mycket av sitt syfte, att rikta fokus på vad många utvecklare ser som Apples kränkande agerande.
Följdfrågorna för branschen lär bli många. Hur stort ansvar har Apple, exempelvis, för att främja konkurrens på sin plattform? Andra dominanta aktörer inom en viss nisch, Facebook och Google, lär följa utvecklingen nära.
En jurist som Reuters talat med säger att den största risken för Apple inte är rättegången mot Epic utan framtida lagstiftning på området.
Dom i rättegången i Oakland väntas falla om tre veckor, och lär överklagas.

Bråket mellan Apple och Epic

Spelutvecklaren Epic bråkar med Apple om betalningsmodellen i spel som släpps på Apples plattformar, där Epic tycker att Apple kräver en orimligt stor del av kakan, och anser att Apple har en form av monopolställning.
Epic kringgick systemet genom att införa ett eget betalsystem för att handla i kassakon Fortnite.
Apple har svarat med att stänga ute Fortnite från sin appbutik.
ANDRA LÄSER