Viivi Lehikoinen och Teo Takala årets SFI-friidrottare

Viivi Lehikoinen och Teo Takala är årets kvinnliga och manliga friidrottare i Svenska Finlands Idrottsförbund, SFI. Lehikoinens förening HIFK utsågs också till årets förening.

HIFK Friidrotts Viivi Lehikoinen, här i VM i Oegon, är årets kvinnliga SFI-friidrottare.
Nyheter HBLnyheter.hbl@ksfmedia.fi
07.01.2023 12:32
Viivi Lehikoinen, som tävlar för Helsingfors IFK, hade en fantastisk säsong i somras. En säsong som kulminerade med finländska rekordet 54,50 på 400 meter häck i EM-semifinalen i München. I finalen räckte 55,58 till en sjätteplats.
Lehikoinen deltog också i lång häck i VM i Eugene och löpte redan där finländskt rekord med 54,60 i semifinalen.
Teo Takala, som tävlar för IF Raseborg, kastade för första gången över 80 meter förra säsongen. Han förbättrade sitt rekord i spjut till 80,85 i Janakkala i juli.
Takala tog också karriärens bästa placering i Kalevaspelen då han var fyra i Joensuu med 79,31. Samma placering hade han också i landskampen mot Sverige.
Teo Takala.

Silja Andersson fick juniorpris

Albin Lundberg valdes till årets manliga juniorfriidrottare. Vasa IS-stavhopparen tog sin första medalj i Kalevaspelen då han slutade på tredje plats med 515. I nordiska mästerskapen i U22-klassen blev det seger i Malmö med 526, som då var personligt rekord. Han hoppade sedan 530 i säsongens sista tävling.
Lundberg blev också finländsk mästare i 22-åringarnas mästerskap på hemmaplan i Vasa.
Silja Andersson utsågs till årets kvinnliga juniorfriidrottare. Esbo IF-damen har bland annat en sjätteplacering i VM för U20 i Cali på meritlistan. I stavfinalen hoppade hon 410.
Andersson förbättrade sitt rekord flera gånger förra säsongen. Hennes bästa resultat kom i Uleåborg på midsommaren, då hon klarade 420.
Årets friidrottstränare i SFI blev Jukka Keskisalo. Han belönas för sitt arbete med Esbo IF:s långdistanslöpare Camilla Richardsson. Hon slutade nia på 10000 meter i EM i München och löpte SFI rekord på 5000 och 10000 meter i somras.

HIFK årets förening

IF Åland arrangerade SFI-mästerskapen förra året. Nu premieras två ledare på Åland.
Kenneth Andersson utsågs till årets friidrottsledare. Andersson var tävlingsledare för SFI-mästerskapen i Mariehamn i augusti.
Titeln årets diplomledare gick till Bo Thölix, även han från IF Åland.
Helsingfors IFK friidrott är årets förening 2022. HIFK tog med hela föreningen till SFI-mästerskapen på Åland och satsade på att vinna Frihetspriset och Ungdomspokalen. HIFK lyckades också ta hem Frihetspriset.
HIFK:s linjedragning var en viktig insats för SFI-friidrotten eftersom HIFK är en mångkulturell och flerspråkig förening. SFI samarbetar också med HIFK kring de gemensamma URHEA-träningsturerna i NÅID.

ANDRA LÄSER