Att inte överskatta sitt eget kunnande kan bespara från sjönöd – här är experternas tips för att klara sig i stormens öga

De flera meter höga vågorna dundrar mot båten och vattnet rullar som berg över däcket. Att tvingas segla i storm kan få det att vridas i magen på till och med den mest erfarna sjöfararen, men med de här tipsen från två sjöfartsexperter kan du känna dig trygg.

Märker man att ett oväder närmar sig gäller det att söka sig till en skyddad hamn.
03.04.2017 16:00 UPPDATERAD 04.04.2017 10:39
Den finska seglarfamiljen som sedan lördagen kämpat mot vågorna i Sydkinesiska sjön har fått många att fundera över sjösäkerheten då de själva är ute på seglats. Trots noggrann planering kan stormen ibland överraska även den mest erfarna sjöfararen och då gäller det att inte ta sig vatten över huvudet. Utbildningschef vid SBF (Segling och båtsport i Finland rf), Mirja Rosenberg, har tipsen för hur du gör din semestersegling mer säker.

1. Överskatta inte din talang

A och O för en säker seglats är att vara erfaren och utbildad. Mirja Rosenberg rekommenderar att utgå från att åtminstone två personer på båten är utbildade seglare, har koll på teorin om navigering och lagar samt det praktiska med utrustningen. Dessutom bör alla på båten vara i god fysisk form.
– För att kunna agera i oväntade situationer gäller det ha ordentligt med erfarenhet innan man åker ut på öppet hav. Risken att hamna i problemsituationer blir genast större då seglaren är ovan, betonar Rosenberg.
En segeltur under sommarmånaderna räcker sällan som träning för en oceanseglats.

2. Förbered dig väl

Det lönar sig inte att ge sig ut på större hav om man inte är fullt säker på att båten är i mycket gott skick, helst besiktigad, och att väderleksprognoserna är goda. Enligt Rosenberg är det viktigt att satsa på förberedelserna för att undvika farliga situationer.
– Då alla på båten är väl informerade och vet vad de gör i en eventuell nödsituation minskar risken för olyckor. Det är också viktigt att se till att alla redskap är på rätt plats så man vid behov hittar dem snabbt.

3. Sök skydd i god tid

Om man trots förberedelserna märker att ett oväder närmar sig gäller det att söka sig till en skyddad hamn – helst redan innan stormen slår till.
På öppet hav kan man oftast bra segla vidare men man bör följa med situationen och vara redo att agera om vädret plötsligt blir sämre, säger Rosenberg.

4. Se upp för kusten

Går det inte att ta sig till en hamn lönar det sig enligt Mirja Rosenberg att reva i god tid innan stormen är som värst.
– Ute på oceanen gäller det dessutom att hålla sig borta från kusten och söka trygg kurs i förhållande till lågtryckets framfart.

5. Säkra dig med livlina

Hamnar man i stormens öga är det viktigast att se till att ingen på båten riskerar att falla överbord eller skada sig. Rosenberg rekommenderar att använda livlinan.
– I kraftig storm är det viktigt att alla personer ombord är fastkrokade med livlina så att ingen riskerar att falla överbord.
I en nödsituation instruerar Rosenberg att kasta ut drivankare och hålla sig inne i båten med luckorna stängda, precis som den finska familjen i Sydkinesiska sjön gjort för att hålla sig säkra.

6. Kontakta fastlandet

Kristian Hermansson vid sjöräddningscentralen i Åbo rekommenderar att alla som är ute på havet då en storm bryter lös kontaktar sina anhöriga i land.
– Trots att situationen kanske inte för en själv verkar direkt allvarlig kan det löna sig att höra av sig till sina anhöriga så att de på fastlandet är medvetna om att man inte är i livsfara. Det händer lätt att folk blir oroliga och ringer oss på sjöräddningscentralen vilket drar ner på våra resurser att hinna agera snabbt på verkliga nödmeddelanden, förklarar Hermansson.
Han betonar ändå att det går bra att kontakta sjöräddningen även om man inte är i direkt sjönöd och att det är bra att informationsgången mellan seglarna och fastlandet fungerar.

7. Håll humöret uppe

Både Mirja Rosenberg vid SBF och sjöräddningschefen Kristian Hermansson anser att det är viktigt att hålla sig lugn och positiv ifall man är ute på havet då det stormar. Det är också i slutändan upp till skepparens eget omdöme att ta beslutet om åtgärderna då det stormar, säger Hermansson.
– Situationerna varierar så starkt beroende på väderförhållandena samt båtens typ och läge att det är omöjligt att ge exakta anvisningar på hur man borde agera.
Rosenberg tipsar om att fortsätta vardagen normalt trots stormen.
– Drick och ät och gör de saker du skulle göra normalt. Och håll humöret uppe.

ANDRA LÄSER