Årets onödigaste fenomen utsett: överdriven köttkonsumtion

Tidskriften Suomen Luonto har igen utsett årets onödighet, som den här gången är överdriven köttkonsumtion. Köttkonsumtionen i Finland har ökat under de senaste decennierna och nu äter över hälften av befolkningen för mycket kött sett till hälsorekommendationer.

Finländarna borde äta mindre kött, anser Suomen Luonto, som utser överdriven köttkonsumtion till årets onödigaste.
Kanske du tog dig en skinksmörgås till frukost, planerar att ha kyckling till lunch och varför inte unna dig stek till middag.
Då är du inte ensam. Finländare konsumerar i genomsnitt 80 kilo kött per år.
Det är alltför mycket om man frågar världens cancerorganisationer. De rekommenderar nämligen inte mer än ett halvt kilo kött per vecka.
På torsdagen utsåg magasinet Suomen Luonto överdriven köttkonsumtion till årets onödigaste fenomen. Motiveringen hänvisar till de skadliga effekterna på natur, hälsa och djur.
Suomen Luonto ges ut av Finlands naturskyddsförbund, och årets onödigaste pryl utses utifrån läsarnas nomineringar.
Med utnämningen vill magasinet uppmärksamma nackdelarna med att äta för mycket kött, däribland klimatutsläppen och hälsoriskerna.

Årets onödigaste pryl genom tiderna:

2020: Engångsgrill.
2019: Oreparerbar elektronik.
2018: Snabbmode.
2017: Fleecetyg.
2016: Plastpåse.
2015: Äggförpackning av plast.
2014: Insektsfälla.
2013: Doftande soppåse.
2012: Automatisk tvålpump.
2011: Spolbar toalettpappershylsa.
2010: Päls.
2009: Fyrverkerier.
2008: Flaska utan pant.
2007: Terränghjuling.
2006: Dubbla telefonkataloger.
2005: Stadsjeep.
2004: Yoghurtdryck.
2003: Leksak vid hamburgermåltid.
2002: Utländskt flaskvatten.
2001: Blöjgömma.
2000: Lövblåsare.
ANDRA LÄSER