Tre + tre bra böcker

Den svenska barnboksforskaren Elina Druker tipsar om tre rikssvenska och tre finlandssvenska barnböcker som hon tycker är bra.

Huvudpersonen i Sanna Tahvanainens och Jenny Lucanders Min svarta hund går hos terapeuten Siv Sund för att prata om sina känslor som är "stora och många".
03.11.2021 08:00 UPPDATERAD 06.11.2021 12:03
Anna Höglunds Om detta talar man endast med kaniner (2013) är en originell och visuellt innovativ bilderbok som berättar om en ung persons känsla av att vara annorlunda. Den i barnlitteraturen populära kaninkaraktären används här på ett mångbottnat sätt för att skildra ett främmandeskap i relation till andra men även gentemot den egna gängliga, främmande kroppen.
Sara Lundbergs Fågeln i mig flyger vart den vill (2017) är ett måste för alla konstintresserade, en rik och drabbande konstnärsbiografi med målerisk collageteknik med fotografiska fragment. Men det är också en djupt berörande berättelse om en ung flickas drömmar, som sorg och längtan, skapande och frihet.
Jakob Wegelius böcker om gorillan Sally Jones är en bokserie som förnyar äventyrsgenren och vänder sig till läsare i olika åldrar. Redan serieromanen för något yngre läsare, Legenden om Sally Jones (2008), fångar sina läsare i en grym och spännande historia. I de efterföljande romanerna, som Mördarens apa (2014) och Den falska rosen (2020) fortsätter Wegelius att imponera och fascinera. Böckerna om Sally Jones är nutida barnlitteraturklassiker.
Stella Parlands och Linda Bondestams Gnatto Pakpak (2010) är humoristisk, modernistisk barnpoesi i pekboksformat som vänder sig till de allra minsta läsarna. Här presenteras en rad underliga, nonsensartade, surrande och muttrande insekter som Barbacillus Practor eller Plefjt Gnebbe Snorff-qwit. En säregen och genialisk litterär pärla!
I Sanna Manders Nyckelknipan (2017) leder en försvunnen nyckel till oväntade och muntra möten mellan grannar i ett bostadshus. Här möts koloristiska, livsbejakande bilder med finurliga rim och överraskande personporträtt. En glad och klurig bilderbok som lockar till läsning om och om igen.
Sanna Tahvanainens & Jenny Lucanders Min svarta hund (2020) är en lyhört förmedlad berättelse om en liten pojke med många tankar och stora känslor. Med varsamhet och respekt för barnet skildras här möten mellan barn och vuxna, om hur det är att gå i terapi, hur orden ”skär som svärd” och vad som händer när man får en låtsashund. De levande, luftigt koloristiska bilderna samspelar dynamiskt med vändningar och tonlägen i berättelsen.

ANDRA LÄSER