Eva-Maria Anderzen trivs i trädgården – tingsdomaren bytte brottslingar mot bovar när hon blev pensionär

Intresset för trädgårdsodling är stort just nu, dels på grund av vårsolen som värmer, dels som ett större fenomen. Eva-Maria Anderzén och Gunilla Westman längtar efter att få trycka ner spadarna i myllan. De är aktiva i föreningen Blomsterodlingens Vänner där intresset syns som tjugo nya medlemmar bara i vinter.

I Gunilla Westmans vardagsrum växer späda tomatplantor i väntan på att vårsolen ska värma upp trädgården. – En del av tomaterna planterar jag i växthuset, men resten kommer att få klara sig utanför, säger hon. Till vänster Eva-Maria Anderzén, som är ordförande för Blomsterodlingens Vänner.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
01.04.2023 05:00
Hemma hos Gunilla Westman i Kyrkslätt växer tomat- och paprikaplantorna med god fart i fönstret som vetter mot söder. Dagtid lyser växtlampan ovanför odlingsbordet, så att de späda plantorna ska få tillräckligt mycket ljus.
– En del plantor har jag drivit upp från egna tomatfrön, en del kommer från frön som jag har jag köpt av andra trädgårdsentusiaster via grupper på Facebook. Dessa frön har jag köpt av en trädgårdsnörd i Jyväskylä, säger Gunilla Westman.
Odlingen är mera än en hobby för Gunilla, det är en livsstil. Hon är utbildad trädgårdsmästare och har under hela sitt yrkesverksamma liv arbetat som lantbrukare tillsammans med maken Christer Westman på hemmanet i Hila, där de har odlat spannmål. Hon har också engagerat sig i trädgårdsföreningen Blomsterodlingens Vänner i Finland, i dagligt tal kallad Bov, där hon är sekreterare.

ANDRA LÄSER