Hundratals nederländare i coronaprotest

Flera tusen personer samlades i Haag i Nederländerna för att protestera mot regeringens coronarestriktioner. Polisen använde bland annat vattenkanoner för att skingra folksamlingen.

Det gick våldsamt till under protesterna i Nederländerna på söndagen.
14.03.2021 20:10 UPPDATERAD 14.03.2021 20:45
Protesten riktade sig mot den nederländska regeringen och premiärministern Mark Rutte inför det stundande parlamentsvalet. Uppgifterna om hur många som samlades går isär men enligt De Telegraaf, som är på plats, rörde det sig om flera tusen.
Ett slagord som ropades var "Kärlek, frihet, stoppa diktaturen".
– Visst kan man ha några restriktioner, men då ska det gälla för de svaga och sårbara i samhället, säger Hans van der Arend, som reste från Rotterdam för att delta i protesten.

Batongslag och hundar

Folksamlingen bröt mot landets restriktioner för att stoppa smittspridningen, då samlingar med fler än två personer är förbjudna.
Genom ett högtalarsystem förkunnade polisen att protesten var över och att demonstranterna skulle gå hem, men det klingade för döva öron. Kravallpolis sattes in och det användes vattenkanoner, hundar och batongslag för att bryta upp folksamlingen.
För att hindra ytterligare personer från att ansluta till demonstrationen pausade myndigheterna tågtrafiken till Haag.
Enligt lokala medier har flera personer blivit gripna i samband med protesten.

Parlamentsval på måndag

I lördags rapporterades den högsta dygnssiffran av nya coronafall sedan i januari och på måndag börjar ett tre dagar långt parlamentsval.
Det här är inte den första protesten av det här slaget i landet. Nederländerna har haft hårda restriktioner, bland annat med ett utegångsförbud mellan klockan 21 och 04.30, sedan i januari.
Det bor omkring 17 miljoner människor i landet och fler än 16 000 har avlidit med covid-19.
Polisen använde vattenkanoner, hundar och batongslag för att bryta upp folksamlingen.

ANDRA LÄSER