Lilla Teatern och Teaterhögskolan samarbetar under våren

Rasande Stillestånd är namnet på den gemensamma tolkning av klassisk lyrik som Lilla Teatern och Konstuniversitetets Teaterhögskola har premiär för den 10 maj.

Rasmus Slätis står för koncept och regi när Lilla Teatern och Konstuniversitetets Teaterhögskola sätter upp Rasande Stillestånd.
HBL
30.03.2022 05:59
Regissören Rasmus Slätis har inspirerats av verk av författarna Edith Södergran och Hagar Olsson och sammanlagt kommer man ge sex föreställningar av Rasande Stillestånd på Lilla Teatern i vår. Bland annat kommer föreställningarna undersöka människans frihetslängtan i texter ur Södergrans diktsamlingar Septemberlyran (1918), Rosenaltaret (1919) och Framtidens skugga (1920) och romanen På Kanaanexpressen (1929) av Hagar Olsson.
Lilla Teatern skriver i ett pressmeddelande att repetitionerna utgör en pedagogisk och konstnärlig process som resulterar i ett allkonstverk med inslag av dans, musik, rörelse och improvisatoriska element.
"Samarbetet är efterlängtat och jag gläds stort över att framtidens finlandssvenska skådespelare tar över vår scen i maj", säger Lilla Teaterns konstnärliga ledare Jakob Höglund i pressmeddelandet.
Från utbildningsprogrammet i skådespelarkonst på svenska vid Konstuniversitetets Teaterhögskola deltar magisterstuderande Antonia Atarah, Alexandra Gustafsson, Tobias Klemets, Greta Lignell, Sara Pirhonen, Walter Ruokolahti, Linnea Sundblom och Stina Engström, lektor i skådespelarkonst. Lilla Teaterns Pia Runnakko kommer också ta plats på scenen.
Karolina Ginman står för den koreografiska handledningen medan Fabian Nyberg ansvarar för den scenografiska och visuella handledningen. Joonas Leppänen är kompositör och musiker för föreställningarna som spelas den 10.5–14.5.

ANDRA LÄSER