Åländska Teater Alandica har ny ordförande

Den åländska amatörteaterföreningen har valt Jonas Love Danielsson till ny ordförande. Föreningen behövde en ny ordförande efter att tidigare styrelseordförande Robert Liewendahl valde att hoppa av sitt uppdrag efter HBL:s granskning tidigare i höstas.

Amatörteaterföreningen Alandicas huvudscen finns inne i Alandica kultur- och kongresshus i Mariehamn.
Annica Lindströmannica.lindstrom@hbl.fi
12.10.2022 20:40 UPPDATERAD 12.10.2022 20:43
Den åländska amatörteaterföreningen Teater Alandica har valt Jonas Love Danielsson till ny ordförande för föreningen. Danielsson var tidigare vice ordförande i föreningen. Det rapporterar de åländska medierna.
Amatörteaterföreningens grundare och styrelseordförande, Robert Liewendahl, avgick tidigare i höstas. Beskedet om att Liewendahl avgår kom samma dag som HBL publicerat en granskande artikel där Liewendahl anklagades för olämpligt beteende av sammanlagt sex personer som själva blivit utsatta. Det olämpliga beteendet ska ha pågått under en lång tid.
Läs mer: HBL granskar: Åländsk teaterregissör lovade stoppa trakasserier – anklagas själv för olämpligt beteende
I artikeln förnekade Liewendahl alla anklagelser. Dagen därpå bad Liewendahl ändå om ursäkt för att han ”kränkt ett antal människors integritet”.
Det är inte första gången föreningen förekom i nyhetsrubrikerna i år. I slutet av mars i år undertecknade också 34 kvinnor som är medlemmar i föreningen ett upprop mot sexuella trakasserier inom föreningen. Problemen med trakasserier har pågått länge men har accelererat under den senaste tiden, framför allt i samband med teaterföreningens gästspel i Åbo.
Till tidningen Nya Åland skriver den nyvalde ordföranden Jonas Love Danielsson att han ser en framtid för föreningen.
”Vi har många engagerade medlemmar och en publik som vill att vi ska fortsätta producera högkvalitativ teater,” skriver Danielsson.
Till tidningen Åland säger Danielsson att det har varit en väldigt tung tid för hela styrelsen men att man nu börjar komma ur den.
– Jag känner att styrelsen blivit mer sammansvetsad och jag tror att vi kommer starkare ur det här på alla sätt och vis, säger Danielsson till tidningen Åland.
På Nya Ålands fråga om varför styrelsen inte svarat på frågor när medierna kontaktat dem svarar Danielsson att ”styrelsen beslöt i ett tidigt skede att inte svara på media, eftersom vårt uppdrag inte är att bidra till sensationsjournalistik”.
HBL har sökt den nyvalde styrelseordförande Jonas Love Danielsson för en kommentar.

ANDRA LÄSER