Färsk pizza dygnet runt – i dag öppnar Helsingfors första pizzaautomater

På torsdagen öppnar de första pizzaautomaterna i Helsingfors. I Hollolaparken och på Kamptorget kan man njuta av nybakade pizzor dygnet runt, alla årets dagar.

Den nyöppnade pizzaautomaten på Kamptorget.
Som en läskautomat, men för pizza. På tre minuter får man en nygräddad pizza, eller en kall som man kan grädda hemma.
Pizzorna tillagas för hand i företaget Fizzas centralkök i Björkhagen i Vanda, en process som överses av en italiensk pizzabagare. Enligt en fransk kocks recept bakas pizzabotten på traditionellt vis, toppas med tomatsås eller crème fraiche, förgräddas och förses med olika fyllningar.
I pizzaautomaterna förvaras pizzorna i 2-4 grader och vid en beställning flyttas pizzan till en toppmodern pizzaugn.
Via Fizzas app kan man beställa pizzan upp till tre timmar i förväg.
Den franska ägaren Alexandre Benjamin tog med sig pizzaautomaten till Finland efter ett besök i hemlandet.
"Jag stötte på en pizzaautomat när jag besökte min familjs rötter i Bretagne, Frankrike. Det var den franska nationaldagen och alla restauranger var stängda. Jag var förvånad över kvaliteten på pizzorna. Jag tänkte genast på hur mycket finländarna älskar pizza och teknik, så jag bestämde mig för att ta idén till Finland", säger han i ett pressmeddelande.

4 100 pizzor per månad

Företaget Fizza fyllde ett år den 22 januari och har hittills gått bra. De fem automater som finns i Grankulla, Dickursby, Tusby, Ängskulla och Villmanstrand har under det första året sålt fler än 50 000 pizzor. Sammanlagt fler än 4 100 pizzor per månad.
Under 2022 planerar Fizza att utveckla ett franchisenätverk i Finland, och också de övriga nordiska länderna.
"Vi är verkligen glada över att kunna betjäna en ännu bredare kundkrets. Helsingforsborna kan nu beställa en nybakad pizza på tre minuter, dygnet runt, vilket är väldigt bekvämt. Om du älskar pizza som vi gör håller du nog med – pizzadagen är varje dag", säger Benjamin.

ANDRA LÄSER