Tove Janssons kärlek till havet syntes i bokhyllan

Vad säger böckerna i Tove Janssons bokhylla om henne som person? Det tar Muminmuseet i Tammerfors reda på i en utställning av hennes böcker.

Tove Jansson var en bokmal hela livet, berättar Riikka Kuittinen, kurator vid Muminmuseet i Tammerfors. Bilden är tagen i september 1970.
Jonas Forsbacka
17.05.2022 16:03 UPPDATERAD 17.05.2022 16:36
Vissa pärmar är nötta och rejält tummade. Det syns att de inte bara har varit prydnader, säger Riikka Kuittinen, kurator vid Muminmuseet i Tammerfors.
Böckerna hon talar om är Tove Janssons. I hennes bokhyllor fanns både diktsamlingar, romaner, biografier och böcker inom litteraturforskning och illustrationskonst. Under museernas natt på lördag öppnar Toven kirjahyllystä (ur Toves bokhylla) – en utställning av Tove Janssons hembibliotek.
– Jag hoppas utställningen kommer väcka läslust hos besökarna, och bidra med tips på böcker som de aldrig läst tidigare, säger Kuittinen.
I Tove Janssons bokhögar fanns bland annat böcker av kända barnboksförfattare som Elsa Beskow och H. C. Andersen. Toves exemplar av Zacharias Topelius diktsamling Sånger är välnött, berättar Kuittinen, liksom äventyrsromanen Söderhafvets sagor (1910) av Birger Mörner.
– Tove hade en livslång kärlek till havet. Det är intressant att se det avspeglas i en del av litteraturen hon läste.

Donerade böcker

Tove Jansson ägde också två kopior av Baron von Münchhausens sällsamma resor och äfventyr till vatten och lands.
– Den handlar om en äldre mans minnen av ungdomens äventyr och påminner om Muminpappans memoarer.
Böckerna som ställs ut kommer från Barnboksinstitutets och Muminmuseets boksamlingar. Utställningen görs i samarbete med Barnboksinstitutet, till vilket Tove donerade över 400 barnböcker och en del facklitteratur år 1989.
Utställningen pågår mellan 21 maj 2022 och 12 mars 2023.

ANDRA LÄSER