Vändningen: Tredje ungdom åtalas för dråp i Vallgård efter åldersbedömning

Ett och ett halvt år efter att tingsrättsdomen mot två 16-åringar föll, åtalas nu också en tredje ungdom för ett omtalat dråp i Vallgård i Helsingfors. Enligt åklagaren visar en rättsmedicinsk åldersbedömning av han trots allt hade fyllt 15 år vid dråpet.

Dråpet skedde i Vallgård den sista lördagen i oktober för snart två år sedan. Från början har tre ungdomar misstänkts, men nu åtalas också den person som först undgick åtal på grund av sin ålder.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
15.08.2022 16:46 UPPDATERAD 15.08.2022 16:47
Det var i oktober för snart två år sedan som en man knivhöggs utanför en mataffär i Vallgård, och senare dog på sjukhuset av sina skador.
Senare dömdes två 16-åringar i fallet. Även en 14-åring var enligt polisen inblandad, men han ställdes inte inför rätta eftersom det straffrättsliga ansvaret börjar vid 15 år.
På måndagen meddelade ändå distriktsåklagare Susanne Tahkokallio att även den tredje pojken åtalas.
Enligt henne gjordes det en rättsmedicinsk åldersbedömning inom ramen för polisens förundersökning, och det är på basen av den som hon beslutat att väcka åtal.
– Det finns sannolika skäl att misstänka att personen var över 15 år vid gärningstidpunkten, säger Tahkokallio.
Han åtalas nu för dråp och grovt rån. Rättegången inleds i Helsingfors tingsrätt i mitten av september.
Enligt Tahkokallio bestrider den åtalade att han skulle ha fyllt 15 år eller att han skulle ha varit delaktig i gärningen, med motiveringen att han inte minns händelsen.
Den ena 16-åringen dömdes i tingsrätten till ett kombinationsstraff på 9 år och 4 månaders fängelse för att som ung förövare ha begått ett dråp, ett rån och ett grovt rån.
Den andra 16-åringen dömdes till 4 år och 6 månaders fängelse för att som ung förövare ha gjort sig skyldig till medhjälp till dråp och ett grovt rån. Den domen överklagades till hovrätten, där rättegång har hållits men dom ännu inte har fallit. Därmed har domen ännu inte vunnit laga kraft.
Personen som dog var en man född 2001. Enligt tingsrättsdomen hade han huggits med kniv upp till tjugo gånger. Det ursprungliga motivet ska ha varit att komma åt mannens väska.

ANDRA LÄSER