Martti Ahtisaari räknas som rysk Nobelpristagare

En märklig detalj har uppdagats på Nobelstiftelsens webbplats. President Martti Ahtisaari är bokförd som rysk fredspristagare, skriver Uusi Suomi.

Rysk pristagare? Martti Ahtisaaris Nobelpris länder Ryssland till heders på Nobelstiftelsens webbplats.
Finlands tidigare president Martti Ahtisaari erhöll Nobels fredspris år 2008 för sina insatser för internationell konfliktlösning. Ahtisaaris roll var särskilt betydande under fredsprocessen på Balkanhalvön, där han var chefsförhandlare i frågan om Kosovo.
Ahtisaari blev därmed Finlands fjärde Nobelpristagare, efter Frans Emil Sillanpää (1939), Artturi Ilmari Virtanen (1945) och Ragnar Granit (1967). I måndags blev professor Bengt Holmström den femte i raden då han tilldelades ekonomipriset till Alfred Nobels minne.
Men nu har finländska medier gjort en överraskande upptäckt på Nobelstiftelsens webbplats: där har Finland bara fyra Nobelpristagare. Martti Ahtisaaris namn återfinns inte på listan över finländska pristagare, utan på den ryska listan, skriver Uusi Suomi.
Orsaken verkar vara Ahtisaaris födelseort. Den tidigare presidenten är född 1937 i Viborg, som då var en del av Finland.
Kartan och listorna på webbplatsen är uppgjorda enligt det land pristagarnas födelseorter hör till i dag, och vid Ahtisaaris namn på den ryska listan står det följaktligen "Finland (nuvarande Ryssland)". Finland förlorade Viborg till Sovjetunionen under andra världskriget.
Helsingin Sanomat kontaktade Nobelkommittén för att få klarhet i fallet Ahtisaari. Där uppger kommunikationschef Maria von Konow att frågan är komplicerad.
– Nobelkommittén har beslutat lista pristagarna på två olika sätt. På den ena listan har pristagarens hemland angetts utifrån det land hans eller hennes födelseort hörde till under födelseåret.
Den andra listan har däremot gjorts upp enligt det land pristagarens födelseort hör till i dag.
– Ahtisaari syns inte i den finländska listan, eftersom hans födelseort i dag är en del av Ryssland. Databaser är databaser och vi kan inte göra några undantag för enskilda pristagare. Men jag medger att det behövs en tilläggsförklaring här, meddelar von Konow enligt HS.
Problemet i fallet Ahtisaari skulle lösas genom att kategorisera pristagarna enligt nationalitet, påpekar HS. Men enligt von Konow är saken inte alls så enkel.
– Många tidigare pristagares nationaliteter är svåra att entydigt fastställa. Dessutom önskade Alfred Nobel själv att kommittén inte ska beakta nationalitet när pristagarna utses.
På konfliktlösningsorganisationen CMI som grundats av Martti Ahtisaari uppger man att den tidigare presidenten känner till saken, men inte tänker uttala sig om fallet.
Det var Nordeas ekonom Olli Kärkkäinen som först upptäckte Ahtisaaris överraskande placering på Nobellistorna och skrev om saken på Twitter.
']
ANDRA LÄSER