Nu är det klart: Ungdomskaféet Walkers flyttar till Urho Kekkonens gata

Det har länge varit oklart vart ungdomskaféet Walkers ska ta vägen då den nuvarande byggnaden omvandlas till biograf- och restaurangkomplex. Nu kan ungdomarna ändå pusta ut av lättnad - kaféet har fått en ny lokal på Urho Kekkonens gata.

Christian Wentzel vid Stationens barn glädjer sig över de nya lokalerna på Urho Kekkonens gata.
22.12.2020 20:31 UPPDATERAD 22.12.2020 21:22
2019 kom beskedet att Walkers icke-kommersiella ungdomskafé måste lämna den gamla busstationen, även känd som Åbo kasern, vid Narinken i centrala Helsingfors. Det eftersom huset ska omvandlas till biograf- och restaurangkomplex.
Det är föreningen Stationens barn som äger Walkers kafé. Kaféet har hållit till i det gula stenhuset de elva senaste åren.
Sedan nyheten om att Walkers måste flytta har det varit oklart vart kaféet ska flytta för att möjliggöra fortsatt verksamhet. Det har varit svårt att hitta en ersättande lokal vilket resulterade i att flytten fick uppskov i maj och det slutgiltiga utflyttningsdatumet flyttades till februari 2021.
– En orsak till att det har varit svårt att hitta en lokal är att konceptet ungdomskafé inte tilltalar alla. Trots att vi under årens lopp haft mycket, mycket få ordningsproblem finns det en uppfattning om att ungdomar är stökiga, säger verksamhetsledare Christian Wentzel vid Stationens barn.
Christian Wentzel i Walkers kafé på Narinken. I februari ska det nya kaféet öppna bara ett stenkast bort.
Wentzel riktar ett stort tack till Ari Tolppanen som är ansvarig för det nya biograf- och restaurangkomplexet, samt Konstsamfundet och Helsingfors stad, som har varit till stor hjälp i jakten på en ny lokal.

"Viktigt att vara på gatuplan"

Föreningen hittade en ny lokal bara en dryg månad innan påtvingad flytt.
Den nya lokalen är belägen bara ett stenkast ifrån den gamla busstationen, på Urho Kekkonens gata 4–6 mittemot Kampens köpcentrum.
– Vi är jätteglada över det här, säger verksamhetsledare Christian Wentzel.
Walkers är ett icke-kommersiellt kafé som drivs av föreningen Stationens barn. Walkers erbjuder en trygg mötesplats för skolungdomar i åldern 13-17 som vill umgås med varandra. På plats finns alltid vuxna ungdomsledare.
– För oss är det viktigt att finnas i stadskärnan där ungdomarna rör sig och erbjuda ett tryggt vardagsrum, dit unga lätt kan ta sig, säger verksamhetsledare Christian Wentzel. Det nya Walkers ungdomskaféet siktar på att öppna i februari.

ANDRA LÄSER