Zelenskyj: 1 000 kvadratkilometer återtaget

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj påstår att de ukrainska styrkorna återtagit 1 000 kvadratkilometer territorium sedan 1 september. Samtidigt vittnar skadade soldater om ett högt pris för motoffensiven.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj.
09.09.2022 07:34
President Volodymyr Zelenskyj kom med uppgifterna på torsdagskvällen, strax innan han i en separat video uppgav att staden Balaklija i Charkivregionen i nordöstra Ukraina befriats, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Men framgångarna – som inte bekräftats av oberoende källor – i motoffensiven har kommit till ett högt pris, vittnar skadade soldater som anonymt eller bara med förnamn berättar om sina upplevelser för The Washington Post.
– Vi förlorade fem man för varje (soldat) som de förlorade, säger soldaten Ihor från ett sjukhus i söder.

I underläge

De signalerar att ukrainska styrkorna har lång väg framåt och att många lär falla offer.
En av dem, som retirerade från en ryssockuperad by, säger till tidningen att Ryssland satte in klusterbomber och fosfor i Chersonregionen i söder.
– De använde allting mot oss. Vem kan överleva en sådan attack i fem timmar, säger han till tidningen.
Ukrainska soldater bär en kista vid en begravning i Kiev.
Soldaterna vittnar också om att de utrustningsmässigt är i underläge och att ryska styrkorna hackade drönare och tog över dem, och att ryska lokaliseringsradarsystem snabbt upptäckte ukrainska artilleriställningar, och själv öppnade eld mot dem.
– De träffade oss hela tiden. Om vi sköt tre granater, så sköt de tjugo tillbaka, säger Olesandr, som förlorat en arm, till tidningen.

Vapenstöd "bedrövligt"

I FN: säkerhetsråd drabbade USA och Ryssland samman i ett ordbråk under ett möte i, när Ukraina för tredje dagen i rad stod på agendan.
USA lovade på torsdagen nytt militärt stöd till Ukraina, när utrikesminister Antony Blinken besökte Kiev. I paketet, värt 675 miljarder dollar, ingick bland annat raketer, fler haubitsar med ammunition samt bepansrade terrängbilar och ambulanser, enligt Pentagon.
FN:s säkerhetsråd samlat. Arkivbild.
Rysslands ambassadör kallade västs vapenstöd till Ukraina för bedrövligt och att det inte har någon avgörande betydelse för situationen på slagfältet.
USA anklagade å sin sida Ryssland för att ha fräckheten att "skylla på andra länder för att vägra kliva åt sidan medan de försöker att förstöra en annan FN-medlemsstat".

ANDRA LÄSER