Almapristagare skriver om mordanklagad igelkott

Han väver ihop saga och samhällskritik – och belönades med Almapriset för det. Nu kommer Jean-Claude Mourlevats fabel Jefferson på svenska, där en igelkott blir anklagad för mord. Men människorna visar sig vara de riktiga skurkarna.

"Författaren Nancy Houston har sagt att människan är en berättande art. En djurart som hittar på sagor och berättelser. Och hon har rätt, det är vi och jag är det absolut. Ibland blandar jag ihop det jag har hittat på med verkligheten, de existerar nästan på samma plan för mig", säger Almapristagaren Jean-Claude Mourlevat. Foto: C. Helie, Gallimard/TT
05.06.2021 13:55
Jean-Claude Mourlevat upplevde en "malström" av känslor när han i mars tilldelades litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.
– Det är en stor och överväldigande händelse för mig och min familj. Jag har skrivit i mer än 20 år, och hade aldrig kunnat föreställa mig en sådan belöning, säger han rörd på telefon från franska Saint-Étienne, i distriktet Loire.
För de flesta svenska läsare är Mourlevat en ny bekantskap. Nu kommer den första översatta boken, Jefferson, där en igelkott falskeligen blir anklagad för mord. Tillsammans med sin vän, grisen Gilbert, ska han rentvå sitt namn. Idén fick Mourlevat redan i barndomen, då han och hans lillebror delade rum.

ANDRA LÄSER