"På Zanzibar får man träna sitt tålamod"

VEM: Isabella Lindblom, 26, från Ingå.VAR: Zanzibar.

Isabella Lindblom har hittat nära vänner på ön Zanzibar.
Dagar då vatten, el och internet inte fungerar är vardag på ön Zanzibar utanför Tanzania där Isabella Lindblom gör sin arbetspraktik. De flesta här vet inte var Finland ligger.
I praktiken ansvarar Lindblom för sociala medier, skriver artiklar och gör videor för ett tyskt företag som håller på att bygga upp en ny modern by för öns lokala befolkning. Livet på Zanzibar är mycket annorlunda jämfört med Norden, vilket har förstärkt Lindbloms känslor för Finland.
– Jag har börjat uppskatta allt som fungerar i Finland. Här kan det vara elavbrott hela dagen. Vattnet kan vara borta i flera timmar. Det finns ingen gatubelysning så då klockan är sju är det kolsvart. Lokaltrafik finns men bussarna är fullpackade, säger Lindblom.
Lindblom berättar att det är fattigt på Zanzibar, men att hon ändå sällan ser hemlösa.
– Man ser aldrig folk som tigger här. Jag har sett fler tiggare i Spanien, Finland och Sverige.
På Zanzibar måste man vara mer tålmodig än hemma och att vara spontan är svårt. Lindblom är bland annat beroende av en chaufför som kör henne till och från jobbet eftersom värmen skulle göra henne genomblöt om hon promenerade.
– Häromdagen skulle jag skriva mejl, men så hade jag plötsligt inget internet. Hemma skulle jag ha fått fnatt men här förstod jag att alla i byn var i samma situation. Livet i Norden är väldigt enkelt. Kommer posten en dag för sent hemma blir man förbannad.
Då Lindblom åkte till Zanzibar var hon nervös för att hon inte skulle vara trygg och väl där utsattes hon för en kulturchock eftersom inget var som hon hade föreställt sig.
– Nästan ingen kan engelska här. De pratar swahili så det är svårt att kommunicera. Men människorna här är jättevarma. De är lite blyga men möter mig alltid med ett leende. I Finland bryr man sig kanske inte på samma sätt om andra.
På ön vet man inte var Finland ligger. En av Lindbloms rumskompisar som är från Zanzibar trodde dessutom att man pratade engelska i Finland. Däremot vet vissa var Skandinavien är.
– De brukar säga att de vet att Skandinavien är den bästa platsen på jorden.
Lindblom har blivit nära vän med sina rumskompisar. De brukar till exempel försöka lära henne att tillreda lokal mat.
– De äter väldigt enkelt här. Det brukar vara en majsröra som man äter med fingrarna tillsammans med bönor.
Hennes rumskompisar i sin tur är också alltid nyfikna då Lindblom lagar mat. Hon har hittat en mataffär som säljer europeisk mat och där kan hon köpa sådant som många på ön aldrig smakat.
– Min rumskompis hade aldrig smakat på fetaost, basilika eller mandlar. Det är jätteroligt hur vi utbyter recept. Här odlar man mycket själv, man importerar inte så mycket.
Trots att ön är vacker skulle Lindblom inte vilja stanna på Zanzibar så länge. Hon känner att något saknas där. Finland och Zanzibar går nämligen inte att jämföra.
– Men mycket utveckling sker här nu så möjligheter finns.

ANDRA LÄSER