Kallduschen: Oliver Helander missar EM

Kroppen tål inte spjutkastning på toppnivå. Därför väljer medaljhoppet Oliver Helander att stå över EM i München.

Det blir inget EM för Oliver Helander. 
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
14.08.2022 16:59 UPPDATERAD 14.08.2022 17:04
Orosmolnen hopade sig över spjutkastaren Oliver Helander för en vecka sedan då han bara gjorde ett kast i finalen i Kalevaspelen. Då var det en ryggkramp som stoppade EM-medaljhoppet som i år slungat spjutet hela 89,83 meter.
En vecka efter finalen försökte Helander genomföra en kastträning men kroppen höll inte. Därmed fattade han det tunga beslutet att stå över EM i München.
"Jag försökte, men det blev inte till någonting. Det kändes redan dåligt då jag kastade stående på ställe. Jag tror inte det skulle ha funnits en chans att kasta med full fart i EM (finalen om en vecka)", berättar Helander i ett pressmeddelande från Friidrottsförbundet.
Helander hoppas fortfarande kunna fortsätta sin tävlingssäsong. Men först blir det ett nytt läkarbesök. Var exakt problemet finns är nämligen oklart.
"Ryggen är i skick, men smärtan känns mer i sidan. Jag går på en ny magnetundersökning. Jag tippar på att orsaken till ryggkrampen kan hittas i sidan. Jag vill reda ut hurdan skada det handlar om eller om det alls är någon skada", säger Helander.
Helander, som tampats med skador också i år, kom åtta i VM i seniorkarriärens första mästerskapsfinal. Att stå över ett EM där han hade varit en medalj- och till och med guldkandidat svider.
"Det är alltid svårt att fatta beslutet att stå över en tävling. Men nu var det på det viset enkelt att vi har en duktig reserv", säger Helander.
Toni Keränen, som fastnade i kvalet i VM i juli, tar Helanders plats i EM-truppen. Finlands herrspjuttrio består av Keränen, Lassi Etelätalo och Toni Kuusela.

ANDRA LÄSER