Tårögd Herola om bragden: "Helt otroligt"

Ilkka Herola tog silver i VM efter en fantastisk uppvisning. "Åtminstone en gång i livet får man uppleva det här", säger han.

Ilkka Herola spurtade till andra plats.
26.02.2021 19:44 UPPDATERAD 26.02.2021 20:49
Ilkka Herola var rörd till tårar efter att ha spurtat till VM-silver. Finlands första medalj i VM i Oberstdorf – och Finlands första medalj i nordisk kombination sedan VM för 14 år sedan.
– Det är helt otroligt. Jag skulle nog inte ha trott det här i morse, fast det var klart att jag har en chans, men det är ändå så mycket som måste klaffa, säger Herola.
Herola var ett av Finlands största medaljhopp inför skid-VM efter flera pallplaceringar i världscupen – men han var missnöjd efter backhoppningen i Oberstdorf. Han klarade bara 99,5 meter och tvingades gå ut en minut efter Japans Ryota Yamamoto i 10 km fritt.
– Spelet är inte förlorat, sade han då.
Han inledde ruggigt hårt för att komma ikapp tätgruppen. Efter ungefär sex kilometer hade han klättrat upp till tätgruppen som bestod av åtta skidåkare.
– Jag tog en risk där. Det var helt klart att om jag är intresserad av medaljerna gäller det att snabbt komma ikapp (Fabian) Riessles och (Eric) Frenzels grupp. Det gick också överraskande kvickt, men jag var nog ganska så slut i det skedet, säger Herola.

"Mycket nöjd"

Med en dryg kilometer kvar satte Herola in den avgörande stöten. Bara Norges Jarl Magnus Riiber och Jens Lurås Oftebro kunde följa honom.
– Jag hann återhämta mig bak i gruppen innan avgörandet. I den sista långa uppförsbacken kunde jag trycka på och lyckligtvis skaka av mig största delen av de andra, säger han.
Riiber var till slut vassare i slutspurten. Men Herola kunde ta silver före Oftebro.
– Det räckte i dag till andra plats. Det kan man vara mycket nöjd med efter det utgångsläget.
Herola tog sin första pallplacering i världscupen redan i december 2015. Imför VM i Lahtis 2017 och i OS i Pyeongchang 2018 ansågs Herola vara en outsider som kunde slåss om en medalj under en bra dag. Inför VM i Seefeld 2019 hörde han tillsammans med Eero Hirvonen redan till medaljfavoriterna. Men före fredagen var femte plats i VM i Seefeld Herolas bästa placering i ett stort mästerskap. Nu är han äntligen VM-medaljör.
– Åtminstone en gång i livet fick jag uppleva det här, säger han.

Nordisk kombination, VM i Oberstdorf, Tyskland

Herrar, gundersen, 10 km (backhoppningsplacering inom parentes)
1) Jarl Magnus Riiber, Norge, 23.01,2 (3)
2) Ilkka Herola, Finland, +0,4 (13)
3) Jens Lurås Oftebro, Norge, +0,9 (11)
...
26) Perttu Reponen +2.32,6 (26)
34) Otto Niittykoski +3.44,8 (34)
36) Wille Karhumaa +4.24,3 (42)

ANDRA LÄSER