Polisens uppmaning: Skrapa bilrutorna!

En istäckt framruta och en kvaddad bil. Polisen i sydvästra Finland uppmanar alla förare att skrapa rutorna nu när hösten med frostnätter är här.

Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
25.10.2022 12:58
Vintern närmar sig och på många håll är det minusgrader på natten. För den som ska ge sig i väg med bil lönar det sig att räkna in lite extra tid på morgnarna. 
Polisen i sydvästra Finland skriver på Twitter på tisdagsmorgonen att den påträffat flera bilar med igenfrostade, eller för dåligt putsade vindrutor, i trafiken.
På en bild som polisen har lagt ut är bara en liten yta framför föraren och framsätets passagerare skrapad. Den föraren har fått böter för äventyrande av trafiksäkerheten.
Värre gick det för ägaren av en bil med knappt skrapade vindrutor alls. Uppenbarligen på grund av dålig sikt körde föraren rakt mot ett träd. Följden är en kvaddad motorhuv och framsida.
”Du ser väl till att du under kalla morgnar har tid att skrapa! Det tar inte lägre än några minuter”, skriver polisen på Twitter.
Försäkringsbolaget Fennia i sin tur lyfter fram att vägarna kan vara hala och att det lönar sig att kontrollera bildäckens skick.
Skadestatistik från försäkringsbolaget visar att avkörningarna ökar klart efter september, för att vara flest i januari.
För två år sedan trädde en ny vägtrafiklag i kraft. Enligt den ska man använda vinterdäck från november till mars om vädret förutsätter det. Men man får byta till vinterdäck redan i oktober om det behövs, säger Mikko Pöyhönen, som ansvarar för fordonsförsäkringen vid Fennia i ett pressmeddelande.

ANDRA LÄSER