Marinbrigad förbereder sig för Mariupols "sista strid"

Mariupols marinbrigad förbereder sig för en "sista strid" för att försvara den södra hamnstaden."Det innebär död för några av oss, och fångenskap för resten", skriver brigaden på Facebook.

En man går med sin hund i utkanten av ett sönderskjutet Mariupol. Bilden är tagen i slutet av mars.
Mariupol har varit belägrad sedan Ryssland inledde kriget i Ukraina i slutet av februari. Situationen i Mariupol beskrivs som en mardröm med lik som inte kan tas om hand liggandes på gatorna och en stad som skjutits sönder till oigenkännlighet.
Nu kan man snart inte längre hålla staden, enligt 36:e marinbrigaden i den ukrainska försvarsmakten.
"I dag kommer troligen att vara den sista striden eftersom ammunitionen börjar ta slut", skriver man i ett Facebookinlägg.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj säger att tiotusentals människor dödats i staden av ryska styrkor.
– Ryssarna har förstört Mariupol totalt och förvandlat det till aska. Minst tiotusentals Mariupolbor måste ha dödats, säger Zelenskyj under ett tal i Sydkoreas nationalförsamling, där han också bad om mer militärt stöd.
Uppgifterna om antalet döda har inte gått att bekräfta då kommunikationen med staden i stort sett slagits ut och belägringen hindrat hjälporganisationer från att ta sig in. Tusentals civila befaras dock ha dött och invånare som flytt staden har vittnat om ytligt grävda gravar och att människor beskjutits när de tagit sig ut från skyddsrummen i jakt på vatten.
Runt 100 000 personer beräknas vara fast i Mariupol som innan kriget hade en befolkning på runt 450 000 invånare.

ANDRA LÄSER