Producerar Finland tillräckligt många toppmålvakter?

Varken Jan Lundell eller Kari Lehtonen är oroliga för att utvecklingen av ishockeymålvakter håller på att försämras i Finland. Samtidigt är målvaktstränarna överens om att vi kan göra mer för att i framtiden ha fler än en utpräglad förstamålvakt i NHL.

Lejonens målvaktstränare Kari Lehtonen tycker att vi borde ha fem till sex toppmålvakter i varje åldersklass. – Vår absoluta spets måste bli bredare, säger han.
Jonatan Sparvjonatan.sparv@hbl.fi
10.10.2022 19:30
Finland har länge varit känt för att producera ishockeymålvakter i världsklass på löpande band. Tuukka Rask, Miikka Kiprusoff, Pekka Rinne, Niklas Bäckström, Kari Lehtonen – listan på finländska burvakter som rosat marknaden på andra sidan Atlanten kan göras lång.
Alla ovannämnda herrar har lagt plockhandskarna på hyllan vid det här laget. Finland har fortfarande en handfull målvakter som spelar kontinuerligt i NHL, men bara en av dem – Juuse Saros i Nashville Predators – kan egentligen ses som klar förstamålvakt i sitt lag.
Samtidigt är de europeiska målvakterna i NHL fler till antalet än någonsin tidigare. Ungefär hälften av lagen hade en förstamålvakt som inte kommer från USA eller Kanada förra säsongen.

ANDRA LÄSER