Larvinvasion orsakar katastrof i Malawi – äter upp rubb och stubb

Malawi har förklarat katastroftillstånd i 20 distrikt till följd av en fjärilslarvsinvasion som hotar livsmedelsförsörjningen. Den intensiva arten tuggar sig igenom majsfälten och förstör skörden.

Hälften av Malawis majsfält har infekterats av skadedjuren sedan oktober, enligt FAO.
"Det är tydligt att vi har ett allvarligt skadedjursangrepp som innebär ett allvarligt hot mot livsmedelsförsörjningen i landet som antagligen kommer att påverka en majoritet av våra medborgare", uppger presidentkansliet i ett uttalande, enligt Reuters.
Hälften av Malawis majsfält har infekterats av skadedjuren sedan oktober, enligt FN:s mat och livsmedelsorganisation FAO.

Kämpar med översvämningar

Regeringen har svarat med bekämpningsmedel, fällor och informationskampanjer för att minska spridningen, och presidenten har förklarat katastroftillstånd i 20 av landets 28 distrikt.
Men de 56 000 litrarna bekämpningsmedel som producerats och distribuerats till landets småskaliga bönder, är långt ifrån tillräckligt, enligt sajten Africanews. Landet planerar att skaffa minst 400 000 liter.
Malawi är ett av världens fattigaste länder och kämpar sedan tidigare med översvämningar till följd av kraftiga regn. Även andra länder söder om Sahara riskerar att drabbas hårt av skadedjuret.

Spritt sig snabbt

Larven i fråga, Spodoptera frugiperda, är en mal som föredrar majs men som också kan äta ytterligare 80 sorters växter, som sockerrör och ris. Larven hör hemma i Syd- och Nordamerika, men upptäcktes enligt FOA första gången i Afrika 2016, och har sedan dess spritt sig på kontinenten söder om Sahara.
Enligt FAO behöver bönder mycket stöd för att hantera katastrofen.
Enligt Centre for Agriculture and Bioscience International finns larven i 28 afrikanska länder. Den kan slå ut uppemot 60 procent av en skörd, och beräknas kosta de största majsproducenterna motsvarande mellan 2,2 och 5,5 miljarder amerikanska dollar (18,6–46,6 miljarder kronor) årligen i förlorade skördar.

Hungrigt skadedjur

Armélarven (Spodoptera frugiperda) kommer ursprungligen från Nord- och Sydamerika, men sprider sig nu i flera länder i Afrika. Larverna kan ödelägga den viktiga majsproduktionen när den förstör unga plantor och tuggar sig igenom majskolvarna.
Skadedjuret har troligtvis kommit till kontinenten som vuxen eller som ägg genom kommersiell flygtrafik. Dess goda flygförmåga har sedan gjort att den spridit sig över Afrika.
Föredrar majs, men det finns uppgifter om angrepp på minst 80 olika växtarter, däribland ris, durra och sockerrör.
Som vuxen är insekten en mal, som kan flyga uppemot 100 kilometer per natt. Den förökar sig dessutom snabbt, med flera generationer per år.
Kälor: Centre for Agriculture and Bioscience International, FAO

ANDRA LÄSER