Massivt amerikanskt krigsfartyg kommer till Helsingfors – ska öva utanför västra Nyland

Helsingfors får besök av det 257 meter långa amerikanska amfibiefartyget USS Kearsarge på fredag. Fartyget tar i hamn vid Ärtholmen och stannar till på måndag, uppger marinen.

Det här massiva fartyget kommer att öva utanför västra Nylands kust 8–19 augusti.
Ombord på fartyget, som är av Wasp-klass, finns flera helikoptrar och mindre amfibiefartyg. Besättningen består av ungefär 2 000 amerikanska marinsoldater och sjömän.
Den som är nyfiken på fartyget får nöja sig med att betrakta det på avstånd eftersom det inte kommer att vara öppet för allmänheten under besöket.
På måndag åker militärfartyget vidare för en övning på norra Östersjön och utanför västra Nylands kust, mellan Hangö och Obbnäs. Fartyget ska öva tillsammans med andra amerikanska fartyg samt den finska marinen. Från finländskt håll är det frågan om trupper, fartyg och båtar från Marinstaben, Nylands brigad, Kustbridgaden och Kustflottan.
Även Uttis jägarregemente deltar genom att stödja trupptransporterna med NH90-helikoptrar tillsammans med Chinook- och Blackhawkhelikoptrar från USA. Flygvapnet deltar i övningarna med F/A-18 Hornet multirollsjaktplan.
Trupptransporter kommer också att stödjas av AH-1Z Viper- och UH-1Y Venom-helikoptrar från USS Kearsarge.
Övningen pågår 8 till 19 augusti. Den som rör sig i området kommer att märka av den i form av betydande sjö- och luftverksamhet. Övningen kommer att orsaka luftbuller dagligen på Hangö udd och i området kring Obbnäs.
Källa: Marinens pressmeddelande.

ANDRA LÄSER