Trafikstockningar väntas i Helsingfors när Ed Sheeran kommer på besök

Sammanlagt drygt 100 000 personer väntas se popstjärnan Ed Sheerans konserter i Helsingfors på tisdag och onsdag.

Förberedelserna vid Malms flygfält är i full gång. På grund av det stora publikpådraget informerar polisen om hur konserterna påverkar trafiken.
Drygt 106 000 personer kommer att se Ed Sheeran spela i Helsingfors på tisdag och onsdag. Polisen informerar nu om hur den brittiska popstjärnans storkonserter påverkar trafiken. Arkivbild.
Den brittiska artisten Ed Sheeran gör två arenaspelningar i rad på Malms flygfält i Helsingfors på tisdag och onsdag den 23 och 24 juli. Cirka 46 000 personer väntas stå i publiken på tisdagen och 60 000 på onsdagen, vilket är nytt publikrekord för konserter i Finland, enligt konsertarrangören.
På grund av det stora publikantalet förväntar sig polisen att trafikstockningar uppstår under båda dagarna, främst vid områdena intill Malms flygfält. Polisen ber därför personer som rör sig i närheten av konsertområdet, eller är på väg till och från konserten, att röra sig på cykel eller till fots, med kollektivtrafiken eller genom samåkning.
Rusningen i trafiken förväntas bli som värst mellan mellan klockan 16–18 och 23–01 under båda konsertkvällarna. Polisen säger att trafiken kan stå stilla under korta perioder i närheten av konsertområdet omkring midnatt när publiken lämnar konserten.

Polisens rekommendationer för Ed Sheerans konsertdagar

På grund av trafik- och parkeringsarrangemangen rekommenderas att man åker med kollektivtrafik, samåker, cyklar eller går till konsertplatsen.
Polisen påminner tillsammans med konsertarrangörerna att konsertbesökarna ska röra sig lugnt och att reservera tillräckligt med tid för ankomst och avfärd.
Evenemangsarrangören rekommenderar att man anländer till platsen senast klockan 18.00 om man vill försäkra sig om att kunna se hela huvudattraktionens föreställning.
Mer information om konserten och trafikarrangemangen finns på konsertevenemangets webbplats och Facebook-sida.
På HRT:s webbplats kan du läsa mer om de extra tåg-, buss- och metroturer som satts in på grund av konserten.
På evenemangsdagen kommer polisen att twittra om polisens arbete i samband med konserten på Helsingforspolisens konto.

Kan bli långa promenader

Bilar ombeds parkera i Helsingfors centrum, vid till exempel Mässcentret i Böle, Dickursby, vid Helsingfors-Vanda flygplats eller vid övriga anslutningsparkeringsområden för VR:s närtrafik, i stället för att köra in till konsertområdet.
Enligt polisen kommer konserterna att påverka trafiken särskilt mycket på vägarna Ring I, Ring III, Lahtisleden och Borgåleden. Särskilt följande gator nära Malms flygfält kommer att vara utsatta för trafikstockningar: Tattaråsvägen, Tullbergsvägen, Orrmossevägen och Malmbågen.
Ed Sheeran syns starkt i gatubilden i Helsingfors just nu.
Enligt arrangören för evenemanget kan man endast köra fram till området närmast konserten om man på förhand har löst ut en parkeringsbiljett. Det är inte heller möjligt att plocka upp eller lämna personer nära intill konsertområdet. Däremot finns allmänna så kallade "drop zone"-punkter där man kan hämta och lämna personer med bil.
Det är en och annan bajamaja som behövs för att stilla besökarnas nöd.
Avhämtningsplatserna kommer att ligga långt från själva konsertområdet, så konsertbesökare kan förbereda sig på långa promenader till konserten. Imformation om avhämtningsplatserna finns på evenemangets webbplats.
Utöver Ed Sheeran kommer också svenska artisten Zara Larsson och den brittiska sångaren James Bay att uppträda.

ANDRA LÄSER