Zelenskyj ratar vapenvila med Ryssland

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj avfärdar idén om en "kort vapenvila" med Ryssland. Enligt honom skulle en sådan bara göra saker värre.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj vill inte ha en kort vapenvila med Ryssland. Arkivbild.
19.11.2022 08:51
– Ryssland vill ha en kort vapenvila, en respit för att återhämta krafter. En del skulle kanske kalla det slutet på kriget, men en sådan respit skulle bara förvärra situationen, sade den ukrainske ledaren via länk på kanadensiska Halifax internationella säkerhetsforum.
Volodymyr Zelenskyj sade också att en sann, långvarig fred endast kan uppnås genom att fullkomligt krossa den ryska aggressionen.
John Kirby, talesman för USA:s nationella säkerhetsråd, sade på en presskonferens på fredagen att ett potentiellt framtida beslut om att öppna fredsförhandlingar med Ryssland ligger helt och hållet i Zelenskyjs händer.
Washington försöker inte pressa Kiev till förhandlingsbordet, säger han.
– Vi är alla överens om att en diplomatiskt förhandlad fred är den näst bästa lösningen på konflikten, näst efter att Putin drar tillbaka sina soldater. Vi har också sagt att Zelenskyj själv får bestämma när och om han är redo för förhandling och hur den ska se ut. Det finns ingen från USA som försöker att pressa honom till bordet, säger Kirby.
Hans uttalande kommer två dagar efter att USA:s försvarschef Mark Milley sagt att Ukraina, på grund av sina framgångsrika motoffensiver, skulle kunna utnyttja situationen och förhandla fram ett fredsavtal.

ANDRA LÄSER