Tynkkynen dömd för hets mot folkgrupp för tredje gången

Den sannfinländska riksdagsledamoten Sebastian Tynkkynen döms till 70 dagsböter för generaliserande och grova kommentarer om invandrare och asylsökande.

Mediepådraget var stort när riksdagsledamoten Sebastian Tynkkynen för ett par veckor sedan åter ställdes inför rätta för hets mot folkgrupp. Foto:
04.10.2021 11:42 UPPDATERAD 04.10.2021 11:50
Uleåborgs tingsrätt har på måndagen dömt den sannfinländska riksdagsledamoten Sebastian Tynkkynen till 70 dagsböter för hets mot folkgrupp.
Brottet gäller inlägg som Tynkkynen skrev på Facebook i samband med kommunalvalet 2017. Inläggen innehöll bland annat påståenden om hur invandrare och asylsökande behandlar kvinnor och barn.
Tynkkynen skrev bland annat att han "inte vill att brunt ska vara det nya vita", och att "de där männen från Mellanöstern snart är som en feber". Han återberättade också historier om asylsökande.

Drar alla över en kam

Enligt tingsrätten skyddas inläggen inte av yttrandefriheten eftersom de drar hela grupper av invandrare och asylsökande över en kam. I skriverierna kopplas invandrare och asylsökande direkt ihop med ofredande och sexualbrott, heter det bland annat i domen.
Rätten håller med åklagarsidan om att skriverierna var ämnade att väcka intolerans, löje och rentav hat mot de utpekade grupperna.
Tingsrätten menar att Tynkkynen hade kunnat uppnå sitt påstådda mål att vilja påverka invandringspolitiken även utan att förolämpa de berörda grupperna.
De 70 dagsböterna betyder att Tynkkynen ska betala sammanlagt 4 410 euro. Dessutom ska han avpublicera alla lagstridiga texter i den mån som de finns kvar på nätet.
Domen har inte vunnit laga kraft. Tynkkynen kan överklaga till högre instans.
Sebastian Tynkkynen har dömts för hets mot folkgrupp även vid två tidigare tillfällen.

ANDRA LÄSER