Kunderna väljer bort Fazers bagerivaror – nu skär bolaget i personalstyrkan

Fazer pressas av dyra råvaror och inflation, som får kunderna att välja billigare produkter. 

Fazer skär ner vid butiksbagerierna, alltså de som verkar som separata bagerier i matbutiker.
Fredrik Häggmanfredrik.haggman@hbl.fi
14.03.2023 13:57
Fazer inleder omställningsförhandlingar som kan innebära att upp till 96 personer sägs upp. Nedskärningarna gäller butiksbageriorganisationen, och totalt drygt 660 anställda. 
Fazer skriver i sitt pressmeddelande att butiksbageriverksamheten har byggts ut i snabb takt de senaste åren. Bara i fjol öppnade bolaget 13 nya butiksbagerier, och totalt finns det nu 131 stycken i Finland. 
Nu pressas ändå verksamheten av inflationen, det osäkra världsläget och de ökade energi- och råvarukostnaderna. Dessa faktorer har fått kunderna att välja mer förmånliga produkter. 
I pressmeddelandet skriver Fazer att verksamheten nu måste ses över, för att behålla konkurrenskraften och för att tillväxten ska vara lönsam. 
Omställningsförhandlingarna inleds den 20 mars 2023 och pågår i minst sex veckor. 
Beskedet kommer bara en vecka efter att Fazer meddelade att planerna på en ny godisfabrik i Lahtis ses över på nytt. Det beslutet motiverades med dels förändringar i konsumentbeteendet, dels räntehöjningar och dels diskussionen om en så kallad hälsoskatt. Planerna på en ny, stor godisfabrik i Lahtis presenterades så sent som förra våren. 

ANDRA LÄSER