Segeljakts mast bröts plötsligt itu

Segeljakten Alexandras splitternya mast brast plötsligt strax innan skutan skulle delta i traditionsregattan Tervasaaren Tynnyri i Helsingfors på lördagen. Inga personer skadades men orsaken till olyckan är ännu oklar.

Skutan Alexandras mast brast plötsligt i Helsingfors på lördagen.
Adam Stefánsson Högnäs
10.10.2021 18:37 UPPDATERAD 25.10.2021 17:27
M/aux Alexandra var planerad att delta i segeltävlingen Tervasaaren Tynnyri på lördagen, men strax innan strax innan tävlingen brast segelmasten oförklarligt. Masten installerades så sent som i maj. Inga personer skadades i samband med olyckan.
– Vi hörde först ett knak och kunde sätta oss i säkerhet. Sedan lät det brak och masten föll ner på däck, säger Camilla Andelin, vice-ordförande för föreningen Skutbyggarna-Jaalanrakentajat, äger skutan.
Så här såg det ut efter att masten rasat ned.
Orsaken till att den splitternya masten plötsligt gick itu är oklar, Andelin säger att de nu ska undersöka saken.
– Vi blev överraskade. Ännu vet vi inte vad som orsakade olyckan, hittills är alla teorier bara spekulationer.
Efter att besättningen fiskat upp de delar av masten som fallit i vattnet kunde de försäkra sig om att inga vejrar eller rep snurrat in sig i propellern. Inte heller seglen skadades. Dock behöver hela riggen bytas ut.
Borgåbördiga Alexandra gjorde sin jungfruresa 2003 och har sin hemmahamn i Vålax. Jakten är över 32 meter lång, har en masthöjd över havet på 28 meter och kan ta 45 passagerare.
Den 25 meter höga masten, en granstam som torkat i fyra år, monterades på skutan i maj. Den gamla masten var 22 år gammal och av lärkträd.
– Kärnan var bra, men ytan – fläsket som vi säger här – var poröst och sög åt sig vatten så att masten över salningshornen började ruttna, sade skepparen Svante Grönqvist till tidningen Östnyland då masten byttes.
Här är M/aux Alexandra i hemmahamnen i Bruket, Vålax.
För tre år sedan råkade Alexandra ut för en annan olycka i Helsingfors. Just då jakten passerade Kungssundet, mellan Kungsholmen och Sandhamn, började båten ta in vatten.
Då ryckte Sveaborgs sjöbevakningsstation, polisen och räddningsverket ut. Skutan bogserades sedan i hamn vid Skatudden för reparationer. Troligtvis berodde läckan då på ett tekniskt fel.
Läs också:
Östnyland: Hjälpande händer behövs för att hålla Alexandra flytande

ANDRA LÄSER