Dalys golfbil delar legendarerna inför majorn

Rubrikmakaren John Daly får spela PGA-mästerskapen sittandes i en golfbil på grund av sin knäledsartros.Tävlingsledningens historiska dispens inför torsdagens inledande runda på Bethpage Black-banan engagerar.– Det är smärtsamt som fan, säger John Daly.

John Daly i sin golfbil.
53-årige John Daly har sedan proffsdebuten på PGA-touren för 32 år sedan skapat rubriker på och utanför golfbanan.
Inför PGA-mästerskapen på Bethpage Black-banan, knappt sex mil utanför Manhattan i New York, har Daly – som lider av artros i sitt högra knä – fått tillåtelse att spela årets andra herrmajor sittandes i en golfbil.
Något som fick landsmannen och legendaren Tiger Woods, 15-faldig majorsegrare, att under tisdagen reagera inför torsdagens första runda.
– Gällande att JD tar golfbilen så... Jag själv har gått med ett brutet ben, säger 43-åringen, och hänvusar till US Open 2008, på en presskonferens
Engelsmannen Nick Faldo, som vunnit sex majors, uttryckte i förra veckan missnöje över att Daly tillåts köra runt i en golfbil i en av de största tävlingarna.
– Jag tycker att promenerandet är en väsentlig del av proffsgolfen, säger han enligt nyhetsbyrån Reuters.

Stökig karriär

John Daly, som vanligtvis spelar på den amerikanska seniortouren Champions Tour, har fått en plats i veckans startfält som segrare av majorn 1991.
– Brorsan, artros är en jobbig grej. Om mitt ben var brutet hade jag sett till att fixa det. Men min situation är helt annorlunda. Det är smärtsamt som fan, det är allt jag kan säga. Precis som det säkert var för Tiger, säger John Daly i ett presskonferenssvar till Woods.
Den frispråkige amerikanen har haft alkohol-, drog- och ordningsproblem under hela sin karriär och bland annat lagts in på behandlingshem. 1993 dömdes Daly till två års villkorlig dom för trakasserier mot en av sina tidigare fruar.

Först på sju år

Trots de stora privata bekymren har Daly – som ofta synts rökande på golfbanan, länge varit överviktig och med diabetes typ 2 – ändå vunnit stora titlar på världens golfbanor. Förutom segern i PGA-mästerskapen för 18 år sedan vann han British Open 1995.
I fjol missade Daly kvalgränsen i PGA-mästerskapen som då vanns av Brooks Koepka med Woods som tvåa. Rubrikmakaren från Carmichael i Kalifornien hade velat gå rundorna även i år. Men i stället blir han den förste på sju år (sedan Casey Martin i US Open 2012) att sitta i en golfbil under en herrmajor.
– Jag älskar att gå, jag har gjort det i decennier. Jag tycker att det är en nackdel att köra. Oavsett, tro mig, jag kan bara inte (gå), säger John Daly och tillägger:
– Det suger att bli gammal.

ANDRA LÄSER