Polisens larm: Farlig opioid sprids i Helsingfors – orsakar kraftigt beroende

Polisen larmar om en mycket farlig och beroendeframkallande drog som sprids i Helsingfors. I USA har opioiderna orsakat en epidemi med stora mängder dödsfall.

Så här har polisens beslag under förundersökningen sett ut. Speciellt är att oxikodontabletterna har rökts, vilket syns på foliepappret. Helsingforspolisen kom narkotikasmugglingen på spåren i samband med en husrannsakan som hade att göra med en utredning av rån. Bilden är från polisens Twitterkonto.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
16.09.2022 15:11 UPPDATERAD 16.09.2022 16:11
Ett kraftigt beroende som utvecklats mycket fort. Brukare som använt till och med hundra tabletter per dag, och betalat upp till 100 euro styck för dem. Folk som förlorat jobbet, sålt egendom och använt sina besparingar.
Det är följder av att opioiden oxikodon spridits i Helsingfors, enligt polisen.
På fredagen meddelade Helsingforspolisen att den blivit klar med en förundersökning där ett par misstänks ha organiserat smuggling av tabletter med produktnamnet Oxycontin till Finland.
I utredningen förekommer två olika grenar. Sammanlagt har åtminstone 4 000 tabletter spridits i huvudstadsregionen.
Under förundersökningen har polisen beslagtagit 60 000 euro i kontanter, 1 000 tabletter, ett kilo amfetamin och mindre mängder andra droger, uppger polisen i ett pressmeddelande. Brottsvinningen uppgår till över 270 000 euro.
Kriminalöverkommissarie Toni Uusikivi påminner om att vem som helst kan utveckla ett missbruk.
”Polisen har under förundersökningen också varit tvungen att göra barnskyddsanmälningar på grund av föräldrarnas oxikodonbruk. Utgående från förundersökningen har folk oberoende av social ställning, ålder, kön, brottshistoria, eller utan en sådan, utvecklat beroende”, säger Uusikivi i pressmeddelandet.
I gatuhandeln har en tablett kostat till och med 100 euro. Oxikodon skrivs ut som smärtstillande läkemedel men kan orsaka kraftigt beroende.
Oxikodon ingår i smärtstillande läkemedel och kan skrivas ut till exempel efter operationer eller till cancerpatienter. Det centrala nervsystemet påverkas och orsakar därför lätt beroende.
I Nordamerika har opioiderna orsakat en epidemi, eller opioidkris, med tiotusentals döda per år.
Oxycontinet i Helsingforsregionen har sålts i gatuhandeln och på nätet. Köpt på apoteket kostar en tablett 1,10 euro, men som narkotiskt preparat har de alltså sålts för över 100 euro styck.
Enligt Helsingforspolisens grupp för organiserad brottslighet har tabletterna rökts. Glasrör och foliepapper med en svart rand kan vara tecken på bruk, eftersom tabletterna bränns före.
HBL har tidigare rapporterat om fler dödsfall i Finland som en följd av oxikodon. Både Tullen och polisen har på senare tid avslöjat organiserad införsel och spridning av tabletter.

ANDRA LÄSER